Antena 3 CNN Economic Biz News Banca Mondială, pregătită să acorde Ucrainei un ajutor de trei miliarde de dolari

Banca Mondială, pregătită să acorde Ucrainei un ajutor de trei miliarde de dolari

Banca Mondială, pregătită să acorde Ucrainei un ajutor de trei miliarde de dolari
Sursa foto: Foto: thesleuthjournal.com
de M.Z.    |    10 Mar 2014   •   23:58
Banca Mondială (BM) a anunţat luni că este pregătită să acorde în acest an un ajutor de "până la trei miliarde de dolari" pentru Ucraina, o ţară afectată de probleme financiare grave şi o criză politică profundă.
 
"Banca Mondială a primit o cerere de ajutor din partea Guvernului interimar ucrainean şi este pregătită să vină în ajutorarea poporului ucrainean", a anunţat instituţia într-un comunicat, fără să precizeze forma pe care o va lua acest ajutor, informează AFP, potrivit Mediafax.
 
Instalate la putere la sfârşitul lunii februarie după destituirea lui Viktor Ianukovici, noile autorităţi de la Kiev au cerut asistenţă financiară de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi aşteaptă "cel puţin" 15 miliarde de dolari.
 
Conform Băncii Mondiale, Ucraina se confruntă cu numeroase "provocări majore" care necesită acţiuni "urgente" şi pe termen lung.
 
"Vrem să ajutăm guvernul să implementeze reformele care sunt necesare de urgenţă pentru readucerea economiei pe o traiectorie sustenabilă", a declarat preşedintele BM, Jim Yong Kim, citat într-un comunicat.
 
Potrivit Băncii Mondiale, un eventual program de asistenţă pentru Ucraina, care va trebui aprobat de statele membre ale instituţiei, va trebui să permită restabilirea stabilităţii economice, să atace "în profunzime" corupţia şi să reformeze sectorul energetic, unul dintre domeniile care întâmpină divergenţe în negocierile dintre Kiev şi FMI.
 
În contextul crizei din Crimeea, Rusia a anunţat luni că le va face "propuneri" occidentalilor, pentru "readucerea situaţiei în cadrul dreptului internaţional", în timp ce Kievul acuză Moscova "de agresiune".

×
Subiecte în articol: banca mondiala Ucraina
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close