Antena 3 CNN Economic Biz News Banca Mondială: Scumpirea alimentelor, aproape de cota de alertă. Este ameninţat echilibrul politic din mai multe ţări

Banca Mondială: Scumpirea alimentelor, aproape de cota de alertă. Este ameninţat echilibrul politic din mai multe ţări

Banca Mondială: Scumpirea alimentelor, aproape de cota de alertă. Este ameninţat echilibrul politic din mai multe ţări
Sursa foto: Foto: blogs.worldbank.org
20 Feb 2011   •   12:46

Cod roşu la preţuri. Semnalul alarmant vine chiar de la preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, care avertizează că ascensiunea preţurilor la alimente este pe cale să atingă cota de alertă şi ameninţă echilibrul politic din mai multe ţări ale lumii.

Oficialul le recomandă guvernelor  să ia măsuri. Situaţia reflectă perfect ce se întâmplă în România. Cum bine ştiţi, alimentele se scumpesc deja de la lună la lună.

Numai carburanţii s-au scumpit în această lună cu 2 bani. Şi ca de obicei, această creştere a antrenat şi alte majorări de preţuri.

Şi lista continuă. Uleiul s-a scumpit cu 20 de bani, la fel ca şi laptele. Potrivit calculelor făcute de Antena 3 la mijlocul lunii februarie, coşul pe luna februare e cu 5 lei mai scump decât cel din ianuarie. Asta după ce şi în ianuarie, alimentele s-au scumpit cu 3,4% faţă de luna decembrie.

De altfel, preţurile la hrană au ajuns să fie cele mai mari din ultimii 20 de ani, conform Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură.

Şi preţurile vor continua să crească, în timp ce puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă, consideră guvernatorul BNR. Motivul: România trebuie să cumpere alimente scumpe de pe piaţa europeană în condiţiile în care agricultura şi industria alimentară sunt la pământ.

Preţurile în creştere ale alimentelor vor duce la proteste de amploare în toată lumea şi chiar la căderea unor guverne, susţine preşedintele Băncii Mondiale. El le recomandă reprezentanţilor  ţărilor din G20 să considere alimentaţia ca prioritatea numărul unu în lunile ce vor urma.

 


×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close