Antena 3 CNN Economic Biz News Bancherii din România se plâng Guvernului. "Dacă se introduc procesele colective vom pierde 1 MILIARD de euro"

Bancherii din România se plâng Guvernului. "Dacă se introduc procesele colective vom pierde 1 MILIARD de euro"

Bancherii din România se plâng Guvernului. "Dacă se introduc procesele colective vom pierde 1 MILIARD de euro"
de O.P.    |    06 Iun 2013   •   06:17

Dupa ce au luat bani abuziv de la clienţi, bancherii plâng acum pe umărul Guvernului. Aceştia au trimis o notă Eexecutivului prin care arată că vor pierde peste un miliard de euro dacă se vor introduce procesele colective.

Interesant este că, iniţial, Asociaţia româna a băncilor a estimat pierderi de numai 300 de milioane de euro.
 
Miliardul de euro pe care l-ar pierde băncile reprezintă comisioane abuzive pe care le-au impus clienţilor, potrivit Mediafax. Bancherii se tem că, dacă articolul din Codul Civil referitor la instituţiile financiare s-ar aplica în forma actuală, vor fi obligaţi să returneze clienţilor toate taxele considerate abuzive de către o instanţă. Mai mult, toate contractele vor fi modificate, pentru ca aceste comisioane să fie anulate. Lucru pe care bancherii încearcă să îl evite prin cererea ca procesele să fie judecate doar de instanţele superioare.

Deşi doresc în mod expres să nu returaneze banii încasaţi abuziv, studiul de impact al BNR arată că, prin aplicarea prevederii din Codul Civil, doar două bănci mari ar înregistra o deterioare a situaţiei financiare. Chiar şi aşa, niciuna dintre acestea nu s-ar afla în vreun pericol de a intra în faliment. Mai mult, studiul ia în calcul cel mai rău scenariu. Deci, băncile nu ar putea da înapoi mai mult de un miliard de euro.

Dacă pentru instituţiile financiare nu există riscuri mari, lucrurile se schimbă radical în cazul consumatorilor.

Legea privind contractele încheiate între comercianţi şi consumatori prevede că pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeşte negocierea dintre client şi bancă.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close