Antena 3 CNN Economic Biz News Barroso: Planul de tratat al lui Merkel este o naivitate

Barroso: Planul de tratat al lui Merkel este o naivitate

Barroso: Planul de tratat al lui Merkel este o naivitate
Sursa foto: merkel barroso
27 Mai 2010   •   18:23

În Europa a izbucnit o luptă pe marginea răspunsului Europei la criza ce afectează moneda unică, când apelul Angelei Merkel pentru un nou tratat au fost respinse de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Acesta a calificat-o pe cancelarul german ca fiind naivă dacă crede că state precum Marea Britanie vor accepta planul său de a redeschide Tratatul de la Lisabona pentru a introduce controale ale bugetului mai stricte.
Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, i-a spus apoi lui Merkel să se retragă în timp ce miniştrii săi de finanţe încearcă să găsească soluţii mai apropiate.

Cum liderii europeni rămân nesiguri şi există mai multe terorii concurente, pieţele au continuat să scadă la Londra, Paris sau Berlin cu peste doi la sută, în timp ce dolarul a câştigat teren în faţa euro şi a lirei sterline.


Criticile lui Barroso se adaugă presiunii asupra cancelarului german, care a pierdut mare parte din capitalul său politic intern după ce a promovat intens contribuţia majoră a Berlinului la planul de 750 miliarde de euro pentru salvarea monedei unice.
Merkel doreşte ca Bruxelles să aibă puterea a exclude un membru din zona euro sau se retragă finanţarea UE ca pedeapsă dacă nu respectă obiectivele de reducere a deficitului.
Totuşi, Barroso crede că altă tentativă de a rescrie tratatele europene va conduce doar la cereri ce consumă timp din partea altor state.

?Ar fi o naivitate să crezi că se poate reforma tratattul doar în sectoarele pe care Germania le consideră importante. Desigur că britanicii sau alţii vor veni cu propriile cereri,? arăta Barroso pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung. ?Nu vom propune modificări ale tratatului, deşi suntem dechişi la idei bune.?
Anterior, noul premier britanic, David Cameron, i-a transmis lui Merkelcă Londra nu va accepta un alt transfer de putere către Bruxelles.



Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close