Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu, Boc şi Ialomiţianu au discutat cu Isărescu despre un nou acord cu UE şi FMI, de tip preventiv

Băsescu, Boc şi Ialomiţianu au discutat cu Isărescu despre un nou acord cu UE şi FMI, de tip preventiv

Băsescu, Boc şi Ialomiţianu au discutat cu Isărescu despre un nou acord cu UE şi FMI, de tip preventiv
Sursa foto: Foto: Intact Images
06 Ian 2011   •   10:28

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor Georghe Ialomiţianu s-au întâlnit, joi, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Discuţiile au avut loc la sediul BNR între orele 11:00 şi 12:30, iar temele de discuţie nu au fost anunţate în mod oficial. Aşa cum era de aşteptat, însă, cei patru oficiali au discutat despre stadiul actualului acord pe care România îl are cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi, totodată, despre încheierea unui nou acord cu FMI.

"În cursul întrevederii a fost analizat stadiul derulării acordurilor de finanţare externă încheiate cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Au fost, de asemenea, stabiliţi parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional", se arată într-un comunicat emis de BNR la finalul şedinţei.

"În acest context, a fost evidenţiat faptul că, pentru reluarea creşterii economice pe o bază sănătoasă, este esenţială continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, astfel încât implementarea obiectivelor pe termen mediu să asigure un proces sustenabil de convergenţă nominală şi reală cu Uniunea Europeană", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în timp ce se afla la şedinţa de Guvern, că România trebuie să continuie relaţia cu FMI printr-un acord precautionary. Scopul îl reprezintă stabilitatea financiară, iar eventuale fonduri să fie atrase de la Uniunea Europeană, din sumele puse la dispoziţia statelor din afara zonei euro.

În prezent, România are un acord de finanţare externă cu FMI, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 miliarde euro. Ţara noastră a primit până la ora actuală tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de la Comisia Europeană.

Board-ul FMI, programat iniţial pentru mijlocul lunii decembrie, se va reuni pe 7 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea următoarei tranşe din acordul cu România, în valoare de 769 milioane DST (circa 870 milioane euro).



×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close