Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu, către japonezi: România luptă cu criza dând oameni afară şi crescând productivitatea

Băsescu, către japonezi: România luptă cu criza dând oameni afară şi crescând productivitatea

Băsescu, către japonezi: România luptă cu criza dând oameni afară şi crescând productivitatea
Sursa foto: traian basescu
11 Mar 2010   •   12:54

Preşedintele Traian Băsescu le-a explicat, miercuri, la Tokio investitorilor japonezi prezenţi la un forum de afaceri româno-nipon că o metodă prin care patronatul românesc a găsit soluţii de creştere în anul 2008 a fost trimiterea angajaţilor şomaj, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale (pdf).

"Dacă în 2008 România a avut o crşstere de productivitate a muncii de 6,6%, în 2009 am înregistrat o creştere a productivităţii muncii de 11,2%. Una dintre modalităţile prin care patronatul a găsit soluţii de creştere a productivităţii a fost trimiterea în şomaj. Dacă în 2008 am avut un somaj de 4,4%, în 2009 şomajul a ajuns la 8,3%", a declarat preşedintele, în cadrul unei prezentări a economiei româneşti.

Băsescu îşi încheie, joi, vizita oficială în Japonia, la invitaţia Majestăţii Sale Imperiale Împăratul Akihito.

Preşedintele României este însoţit de ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu şi de ministrul de externe Teodor Baconschi.

La acelaşi forum, şeful statului a mai declarat că inflaţia s-a diminuat de la 6,3% în 2008 la 4,7% în 2009, iar ţinta de inflaţie pentru 2010 este de 3,5%.

"România a fost afectată de criză economică mai mult decât ne-am fi aşteptat în 2008", a spus şeful statului.
"Evaluările pe care le-am avut la începutul anului cu privire la evoluţia crizei ne-au obligat la unele măsuri de ajustare a indicatorilor macroeconomici. Şi în acest sens câteva elemente sunt grăitoare: în 2008 am avut un deficit de cont curent de 11,3% din Produsul Intern Brut, pentru ca în 2009, urmare a măsurilor luate, să se producă o reducere rapidă a deficitului de cont curent de la 11,3% în 2008 la 4,4% în 2009", a declarat Băsescu.

Japonia este a doua mare putere economica din lume, iar PIB-ul statului asiatic e estimat la 3.680 miliarde de euro.

"Trebuie să fac menţiunea că România a intrat în criza economică după nouă ani consecutivi de creştere economică ridicată. În acelaşi timp, trebuie să fac menţiunea că această criză, chiar dacă afectează populaţia şi economia României în ansamblu, are şi un lucru bun, şi anume ne-a arătat toate deficienţele pe care le avem în economia românească, acolo unde a fost lipsă de competitivitate ea s-a manifestat foarte puternic pe fondul crizei, de asemenea ne-a arătat că avem un aparat de stat care cheltuieşte prea mult", a adăugat Băsescu.

"România a fost afectată de criza economică mai mult decât ne-am fi aşteptat în 2008", a spus şeful statului, menţionând şi că rezerva Băncii Naţionale a crescut de la 25 miliarde de euro la 32 miliarde de euro.
"Ca un semnal bun al ultimelor trei luni ale anului 2009 este faptul că avem o producţie industrială mai mare decât cea a ultimelor trei luni ale anului 2008, când a fost un an de creştere economică. Pentru anul 2010 Guvernul estimează o creştere economică pozitivă de 1,3%, ceea ce se situează cu puţin deasupra mediei estimate de creştere economică pentru UE".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: japonia somaj
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close