Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu face promisiuni deşarte: Aurul extras de la Certej nu va ajunge în tezaurul BNR. România primeşte doar 4%

Băsescu face promisiuni deşarte: Aurul extras de la Certej nu va ajunge în tezaurul BNR. România primeşte doar 4%

Băsescu face promisiuni deşarte: Aurul extras de la Certej nu va ajunge în tezaurul BNR. România primeşte doar 4%
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Aug 2011   •   09:28

România va primi doar 4% din aurul care urmează să fie extras din zăcământul de la Certej, judeţul Hunedoara. Astfel, aurul nu va ajunge în tezaurul BNR, aşa cum promitea preşedintele Traian Băsescu.

Exploatarea zăcământului  va fi făcută de o companie controlată de un afacerist grec, care a mai încheiat un contract cu ministrul PDL Radu Berceanu.

20% din off-shore-ul  deţinut de grec aparţine unor persoane necunoscute, cel mai probabil români, care se vor bucura de o bucată din afacere, scrie DECEnews.ro.

Compania care urmează să exploateze zăcămintele de aur de la Certej este Deva Gold SA, din care statul român deţine doar 20%. Restul de 80% aparţine unui offshore din Barbados, Deva Gold Limited, potrivit decenews.ro.

Secretarul de stat Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei de Resurse Minerale, a vorbit despre zăcământul de la Certej, judeţul Hunedoara, la o zi distanţă de discursul în care preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România va mai exploata 2 zăcăminte aurifere. El a anunţat că de acolo pot fi extrase mai mult de 50 de tone de aur.

Firma care va exploata aurul este listată pe Bursa din Toronto. Deşi activitatea nu a început, valoarea acţiunilor a crescut de 5 ori, în ultimele două luni. În urma anunţului făcut de preşedintele Traian Băsescu, este de aşteptat ca acţiunile să crească şi mai mult.

Statul român va primi însă numai 4% din aurul care urmează să fie extras, conform datelor intrate în posesia jurnaliştilor de la decenews.ro.

Offshore-ul care va lua partea leului în urma exploatării minei de la Certej este controlat de către afaceristul Dimitrios Koutras. El a mai făcut afaceri cu  liderii PDL. Una dintre societăţile acestui grup a încheiat un contract cu fostul ministru democrat-liberal al transporturilor, Radu Berceanu, pentru construcţia tronsonului de autostradă Ploieşti-Braşov. Contractul nu a mai fost realizat.

20% din off-shore-ul omului de afaceri grec ar aparţine unor necunoscuţi, probabil români, mai scriu cei de la decenews.ro.

 



×
Subiecte în articol: presedintele Romaniei aur Hunedoara BNR
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close