Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu, la PPE: România este extrem de dependentă de zona euro. Vrem să participăm la deciziile care o privesc

Băsescu, la PPE: România este extrem de dependentă de zona euro. Vrem să participăm la deciziile care o privesc

Băsescu, la PPE: România este extrem de dependentă de zona euro. Vrem să participăm la deciziile care o privesc
Sursa foto: Foto: Mediafax
08 Dec 2011   •   18:15

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la summit-ul PPE de la Marsilia, că România vrea să participe la deciziile cu privire la Zona Euro pentru că "orice decizie sau orice lipsă a unei decizii afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români", informează Mediafax.
   
"În ultima perioadă am auzit din ce în ce mai mult despre grupul euro şi alţii. Trebuie să lămuresc pe toată lumea că viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din afara Zonei Euro este afectată în mod dramatic de ce se întâmplă în Zona Euro", a declarat Traian Băsescu.
   
El a susţinut că România este extrem de dependentă de Zona Euro, dând ca exemplu exporturile. Preşedintele Băsescu a spus că partenerii principali ai României sunt Franţa, Germania, Spania, Italia.
   
"România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state. România vrea să participe la deciziile cu privire la Zona Euro pentru că orice decizie sau orice lipsă a unei decizii cu privire la Zona Euro afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români. Soluţia la criză este să rămânem uniţi, să rămână o Uniune Europeană cu 27 de membri, nu cu 17 membri", a adăugat şeful statului român.
   
De asemenea, el a susţinut că europenii se află în faţa unei decizii strategice - de avea opţiuni individuale sau de accelera integrarea.
   
"Europa are nevoie de o strategie pe termen lung nu doar pentru a depăşi criza cu care se confruntă în prezent, ci mai ales pentru a-şi asigura viitorul. Dacă UE s-a constituit în baza unui parteneriat economic între statele membre, vitalitatea proiectului european depinde acum de consolidarea viziunii iniţiale a fondatorilor, prin politici comune în justiţie, fiscalitate, educaţie, energie, prin implementarea unor mecanisme care să garanteze în acelaşi timp competitivitatea, dar şi suveranitatea UE", a mai spus şeful statului român.
   
El a apreciat că Uniunea nu mai este doar un model politic sau economic, ci este "un model de civilizaţie care sintetizează eforturile de evoluţie democratică ale naţiunilor de pe continent".
   
Totodată, Băsescu a afirmat că guvernul de centru-dreapta din România aduce o contribuţie puternică la proiectul european "inclusiv prin asumarea curajoasă şi demnă a măsurilor necesare pentru asigurarea stabilităţii sale economice".

 


×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close