Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu: România poate accesa 30 de miliarde fonduri UE doar prin FMI

Băsescu: România poate accesa 30 de miliarde fonduri UE doar prin FMI

Băsescu: România poate accesa 30 de miliarde fonduri UE doar prin FMI
Sursa foto: traian basescu
09 Mar 2009   •   17:21

România poate accesa 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană doar în schimbul unui acord cu FMI, a anunţat, luni, preşedintele Traian Băsescu. FMI urmează să vegheze ca banii de la UE să fie folosiţi pentru ca efectele crizei să fie estompate.

?În aceste condiţii, România are nevoie de o centură de siguranţă care înseamnă un împrumut extern. Uniunea Europeană a pus la dispoziţia statelor membre intrate în ultimii ani, suma de 30 miliarde de euro în 2 ani, 2009 şi 2010. În momentul de faţă, România poate accesa bani de la Uniune, cu condiţia să fie în parteneriat cu FMI. UE nu are instrumente de control şi evaluare. Dacă dorim să accesăm aceşti bani trebuie să o facem în parteneriat cu FMI. Nu avem nevoie de credite pentru susţinerea bugetului. Avem un deficit de cont curent şi o datorie a sistemului privat, de 24 de miliarde. Un asemenea împrumut ne va face mai rezistenţi la o posibilă deteriorare rapidă a economiei internaţionale şi implicit naţionale?, a declarat şeful statului.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îl contrazice pe Băsescu, spunând că respectivul credit de 30 de miliarde de euro nu are niciun fel de condiţionare de FMI. ?Este o altă minciună pe care preşedintele a spus-o în faţa Parlamentului?, a declarat Tăriceanu.

Fondul Monetar Internaţional urmează să verifice modul în care banii sunt utilizaţi, utilizând mecanismele specifice, precum delegaţiile de control în statele cu pricina sau restricţiile privind anumiţi indicatori macroeconomici.

România a dispus şi dispune de finanţări pe termen lung din partea BEI, Banca Mondială, Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene şi BERD, dar şi sub formă de fonduri nerambursabile în valoare totală de 9 miliarde de euro a atras atenţia preşedintele Traian Băsescu. În condiţiile actualei crize economice, folosirea a 3-4 miliarde din această sumă ar demonstra că actuala clasă politică şi instituţiile de stat şi-ar face datoria faţă de români, a apreciat şeful statului.

?România dispune de finanţari pe term lung, neutilizate şi angajate de ceva ani cu BEI, BM, Banca de Dezvoltare a CE şi BERD în valoare de 3,55 miliarde de euro. La o parte din aceste credite plătim comisioane de neutilizare în valoare de milioane de euro anual a arătat? Băsescu.

Preşedintele a reamintit că mai există fondurile nereambursabile alocate de UE pentru anii 2007-2009 şi neutilizate până acum, fonduri care se ridică la 5,5 miliarde euro.

?Sunt în total 9 miliarde neutilizaţi. Este inadmisibil. Arată ineficienţa profundă a acestui aparat birocratic uriaş. Dacă am reuşi să utilizăm 3+4 milirde am putea spune că ne-am face datoria faţă de români? a subliniat Băsescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Călin Popescu Tăriceanu imprumut FMI
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close