x close

Benzina şi motorina, mai scumpe de la 1 ianuarie

19 Dec 2008   •   08:33
Benzina şi motorina, mai scumpe de la 1 ianuarie

Preţul benzinei şi al motorinei ar putea creşte din nou de la 1 ianuarie 2009, din cauza accizelor mai mari aplicate, chiar din prima zi a noului an. Motorina s-ar putea scumpi cu 10 bani, iar benzina cu 12. În acest moment, accizele şi taxele reprezintă peste 50% din preţul total al carburanţilor.
Trendul actual de ieftinire a carburanţilor s-ar putea inversa, cel mai probabil din prima zi a anului viitor. De data aceasta, cauza nu va fi cotaţia petrolului, ci acciza.
"De la 1 ianuarie 2009, acciza va creşte calculată în euro, dar şi calculată în lei. Acciza va avea un impact de 10 lei pe litru la motorină şi de 12 bani pe litru benzină, dar totul depinde de ţiţei şi de schimb USD-RON", a declarat Dan Pazare, purtător de cuvânt Petrom.
Astfel, de la 1 ianuarie 2009, accizele vor fi de 335 de euro la mia de litri de benzina fără plumb şi de 283 de euro la motorină. În plus, cursul de schimb la care se calculează acciza va creşte de la 3,35 de lei pentru un euro la 3,73 de lei pentru un euro.
Majorarea ar putea să nu fie însă prea mare, dacă ţiţeiul va continua să se ieftinească.
Tot de anul viitor, carburanţii Euro 4 vor fi scoşi de la pompă. benzinăriile nu vor mai livra decît carburanţi Euro 5. Aşa prevăd noile reguli ale Uniunii Europene, care cer ca benzina şi motorina comercializate pe piaţă să aibă un conţinut scăzut de sulf.
Antena3

Citeşte mai multe despre:

benzina motorina scumpire carburanti
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati