Antena 3 CNN Economic Biz News Berceanu: Guvernul mai are 100 de milioane euro datorii la Bechtel

Berceanu: Guvernul mai are 100 de milioane euro datorii la Bechtel

Berceanu: Guvernul mai are 100 de milioane euro datorii la Bechtel
Sursa foto: autostrada transilvania
02 Dec 2009   •   01:38

Guvernul României mai are o datorie de circa 100 de milioane de euro către constructorul Autostrăzii Transilvania, compania americană Bechtel, sumele restante urmând să fie achitate în luna ianuarie 2010, a declarat ministrul interimar al Transporturilor Radu Berceanu.
Berceanu a declarat, după inaugurarea primului tronson al Autostrăzii Transilvania, că sumele neachitate includ facturile pentru lucrările executate în ultimele luni şi pentru cele de finalizare a tronsonului.
"Sunt nişte facturi de circa 100 de milioane de euro, poate undeva peste. Am primit o datorie foarte mare de anul trecut. Factura din noiembrie se plăteşte în decembrie, iar cea din decembrie în ianuarie. În ianuarie vom plăti datoria", a spus Berceanu, care a recunoscut că autorităţile române nu s-au ţinut de cuvânt "chiar la timp", dar au prins din urmă termene de efectuare a plăţilor.

Radu Berceanu a menţionat că, anul viitor, vor trebui continuate lucrările la Autostrada Transilvania care să lege tronsonul 3C din judeţul Bihor de nodul rutier din Gilău, judeţul Cluj, şi lucrările spre Târgu Mureş, pentru a putea lega, ulterior, oraşul Târgu Mureş de graniţa cu Ungaria.
"Va trebui să unificăm tronsoanele pentru ca, până în 2012, să existe autostradă de la Târgu Mureş la graniţă. Discuţiile cu Bechtel merg pentru a găsi o soluţie comună pentru a putea finanţa altfel decât de la bugetul de stat porţiunea Braşov-Târgu Mureş. Să vină cu o formulă de credit-furnizor, de concesiune şi să reluăm discuţiile în ianuarie", a spus Berceanu.
Costul mediu pe kilometru al Autostrăzii Transilvania este de 11 milioane de euro.
Berceanu a precizat că va fi aplicată o taxă pe Autostrada Transilvania, dar numai după ce aceasta va fi finalizată în întregime, de la Braşov la Borş.
Ministrul a subliniat că, anul viitor, pe Autostrada Transilvania pot să fie finalizaţi 48 de kilometri, "12 de la Câmpia-Turzii la Turda, iar 36 de kilometri pe tronsonul 3C".
"De asemenea, mai pot fi gata aproape 60 de kilometri ai Autostrăzii Bucureşti - Ploieşti precum şi centura Sibiului. În decembrie 2009, cel puţin aceste obiective ar trebui finalizate. În anul 2011 ar putea fi gata alţi 180 de kilometri de autostrăzi, dar cu două condiţii, banii şi implicarea, dorinţa de a dirija cât mai corect aceste lucrări", a subliniat Berceanu. Acesta a mai afirmat că, în opinia sa, proiectul Autostrăzii Transilvania necesită şi în 2010 o alocare bugetară asemanatoare cu cea din 2009, "în jurul a 400 de milioane de euro".
Traficul rutier pe Autostrada Transilvania va fi supravegheat de zece lucrători de la Poliţia Rutieră, iar pentru respectarea limitei legale de viteză sunt prevăzute două aparate radar.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close