Antena 3 CNN Economic Biz News BERD vrea să acorde "o finanţare substanţială" proiectului Nabucco

BERD vrea să acorde "o finanţare substanţială" proiectului Nabucco

BERD vrea să acorde "o finanţare substanţială" proiectului Nabucco
Sursa foto: proiectul nabucco
18 Iun 2009   •   12:30

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este pregătită să sprijine Nabucco printr-o "finanţare substanţială", a declarat directorul pentru afaceri energetice al BERD, Riccardo Puliti.

Acordurile interguvernamentale pentru Nabucco ar putea fi semnate în iulie, după care BERD este gata să-şi asume un rol important în finanţarea proiectului, a adăugat oficialul.

"Am dori să devenim un finanţator important într-un consorţiu internaţional format din instituţii financiare şi, sperăm, bănci comerciale", a afirmat Puliti.

BERD poate finanţa până la 35% din proiectele de investiţii în care se implică. "Prin regulament poate ajunge la 35%, însă Nabucco este un proiect atât de mare încât nu vom putea investi aşa de mult", a spus el.

Gazoductul Nabucco, în lungime de 3.300 de kilometri, are ca scop transportul de gaze naturale din Irak, Egipt, Iran, Azerbaidjan şi posibil Rusia către statele din Uniunea Europeană.

"Cred că BERD ar trebui ofere o sumă substanţială şi să joace un rol catalizator pentru implicarea băncilor comerciale", a spus Pulit, citat de Reutersi.

Acţionarii Nabucco sunt Transgaz, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Uniunea Europeană vrea să-şi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti, după ce, în ianuarie, cea mai mare parte a livrărilor din Rusia au fost sistate, ca urmare a diferendului dintre Gazprom şi compania ucraineană de stat Naftogaz.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Proiectul Nabucco transport gaze BERD
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close