Antena 3 CNN Economic Biz News Bezina a trecut pragul psihologic de 5 lei pe litru

Bezina a trecut pragul psihologic de 5 lei pe litru

Bezina a trecut pragul psihologic de 5 lei pe litru
Sursa foto: benzinã
09 Apr 2010   •   14:49

Preţul benzinei premium comercializate în benzinăriile Petrom şi Rompetrol a atins un nou record, ajungând la 5,1 lei pe litru. Majorarea preţurilor la carburanţi va duce la scumpiri în lanţ în întreaga economie, cu impact major asupra inflaţiei, scrie Adevarul.


Sortimentele de benzină OMV Carrera 100 şi Alto 101, vândute prin reţelele de distribuţie ale Petrom şi Rompetrol, s-au scumpit din nou, joi, atingând la un nou maxim istoric de 5,1 lei pe litru, după ce au trecut de pragul psihologic de cinci lei în urmă cu 30 de zile. Însă socoteala de la pompă nu se potriveşte cu cea de acasă, aici preţurule putând varia cu +/-5% faţă de cele stabilite ca referinţă.

Reprezentanţii companiilor petroliere spun că principalul motiv pentru care cotaţiile benzinei s-au mărit îl constituie valoarea petrolului, care a crescut cu peste 15% de la începutul anului până în prezent. Preţul benzinei premium la pompele Petrom s-a apreciat cu 7,3% de la începutul anului, iar Rompetrol a cotat benzina în creştere cu 6,2%. La 1 ianuarie 2010, benzina OMV Carrera 100 era 4,75 lei, iar sortimentul Alto 101 al Rompetrol se comercializa cu 4,80 de lei pe litru.

Scumpirile carburanţilor a afectat economia, prin contribuţia la inflaţia în creştere.

?O creştere cu 10% a preţului carburanţilor înseamnă o inflaţie suplimentară de 0,6%", a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată, pentru Adevarul.

?Totodată, cheltuielile populaţiei cu alte bunuri vor scădea, în condiţiile în care salariile au rămas constante", mai spune Voinea.
Însă scumpirea carburanţilor are şi efecte pozitive. Şi anume sporeşte încasările de la buget, pentru că taxele şi accizele constituie trei sferturi din preţul de la pompă.


Începând cu 5 aprilie, ţiţeiul a atins 87 de dolari pe baril, nivella care nu s-a mai situat din septembrie 2008.


Estimările analiştilor de profil arată că preţul petrolului va continua să crească până la mijlocul anului şi ar putea atinge pragul psihologic de 100 de dolari pe baril, potrivit unui raport al grupului Erste.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bani benzina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close