Antena 3 CNN Economic Biz News Bilanţ în plen. Boc: De ce a reuşit România să scape de criză? Pentru că Guvernul a făcut ce trebuie

Bilanţ în plen. Boc: De ce a reuşit România să scape de criză? Pentru că Guvernul a făcut ce trebuie

Bilanţ în plen. Boc: De ce a reuşit România să scape de criză? Pentru că Guvernul a făcut ce trebuie
Sursa foto: emil boc
16 Mar 2010   •   17:16

Premierul Emil Boc a mers marţi la Camera Deputaţilor unde a prezentat un bilanţ al măsurilor luate până în prezent pentru stimularea economiei şi crearea de locuri de muncă. El a atras atenţia asupra faptului că în acest moment românii trebuie să fie cumpătaţi şi să nu ceară mai mult decât poate susţine economia.

?Suntem deschişi să ascultăm propunerile Parlamentului, să colaborăm cu sindicatele, patronatele. Dar nu putem să sacrificăm şansa pe care o are această ţară de a ieşi cu fruntea sus din această recesiune, pentru a satisface nişte interese de moment?, a declarat Boc.

Agenţii de rating au adus România pe poziţii mult mai bune decât anul trecut, spune premierul, şi sunt semnale care arată că suntem pe direcţia bună, chiar dacă impactul lor pentru viaţa de zi cu zi a românilor se va vedea mai târziu.

Emil Boc sfidează vocile care susţin că guvernul nu a făcut nimic şi aduce aminte de cursul euro-leu stabil, de şomajul din românia care este cu aproape două procente sub media europeana, de dobânzile care au început să scadă, de inflaţia care nu mai este o ameninţare pentru România. Potrivit premierului, deficitul bugetar a fost menţinut în limite acceptabile, exporturile au început să crească, iar România are unele din cele mai scăuzute cote de impozitare din Europa. Mai mult, România a reuşit să termine 42 de kilometri de autostradă şi nu mai puţin de 16.000 de familii au o casă. De ce a fost România ferită de bolile şi pierderile care s-au instalat în alte ţări? Pentru că guvernul a făcut ce trebuie şi a reuşit să limiteze efectele crizei, spune premierul.

Boc avertizează că trebuie să luăm în continuare măsuri care să vizeze modernizarea ţării şi ieşirea din criză. ?Trebuie să fim cu toţii cumpătaţi, să nu cerem mai mult decât se poate da. Să nu cerem mai mult decât poate economia acum?, spune primul ministru.

Premierul Emil Boc a prezentat în plenul Parlamentului şi măsurile pe care Executivul le va adopta în perioada următoare pentru ca România să evite criza economică. Printre acestea, programul pentru susţinerea agriculturii, ?10 case pentru specialişti?, reabilitarea termică şi programul ?Primul siloz?.

Pe lângă programele clasice, precum Prima Casă şi Rabla, guvernul inaugurează un altul, numit ?10 case pentru specialiştii din mediul rural?.

?Dorim ca medicii, profesorii, asistentele şi asistenţii medicali să aibă acces la o locuinţă. Pe de o parte se sprjină activitatea economică, creşte calitatea actului medical la sate şi apropiem condiţiile de la sate cu cele de la oraş. Şi copiii de la sate au dreptul la profesori bine pregatiţi, în condiţiile în care nu există un stimulent suplimentar?, spune premierul.

?Am alocat cel mai mare procent din PIB pentru infrastructură. În 2009, s-au finalizat 42 km de autostradă, am terminat şi pasajul Băneasa, am lucrat şi la centura Timişoarei, circulaţi şi pe centura Ploieştiului?, spune Boc.

Lucrarile vor continua, însă, în 2010 lucrându-se la alte sute de kilometri de drum şi la tronsonul de metrou spre cartierul Drumul Taberei.







Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc bilant plen
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close