Antena 3 CNN Economic Biz News BNR a crescut prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011

BNR a crescut prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011

BNR a crescut prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Noi 2010   •   09:32

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat, joi, că BNR a revizuit în urcare prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011. Pentru anul în curs, prognoza a fost modificată de la 7,8% la 8,2%, iar pentru 2011, de la 3,1% la 3,4%.

"S-a calculat că impactul  transmiterii majorării TVA este de 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizată. Încălzirea termică se va manifesta în octombrie sau această lună, nu ne dăm seama. Impactul majorării TVA este posibil să fie mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale, când se vor epuiza şi aceste etape (...) Spre sfârşitul trimestrului patru se epuizează în mare măsură etapele de transmitere directă a creşterii TVA şi rămân cele statistice (efecte de bază - n.r.), până în primăvara anului viitor", a explicat Isărescu, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR a mai precizat că, în prognoza pentru 2011, au fost luate în calcul evoluţii ale preţurilor care provin din discuţiile publice, din semnalele privind recolta slabă agricolă a acestui an, deşi nu există încă date statistice în acest sens.

"Nu puteam să nu introducem semnalele, pentru că se crează oricum anticipaţii inflaţioniste. E şi un mod de a spune societăţii româneşti că toaă această vorbărie are costuri", a punctat Isărescu.

Este pentru a doua oară în decurs de câteva luni când BNR creşte estimarea privind inflaţia. În august, indicatorul a crescut de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA.

Banca Naţională a decis marţi să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%. Totodată, ţinta de inflaţie pentru 2012 a fost păstrată la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual.


×
Subiecte în articol: BNR prognoza inflatie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close