Antena 3 CNN Economic Biz News BNR a înregistrat profit, pentru prima dată în ultimii nouă ani

BNR a înregistrat profit, pentru prima dată în ultimii nouă ani

BNR a înregistrat profit, pentru prima dată în ultimii nouă ani
Sursa foto: Banca Nationala
31 Mai 2009   •   16:50

Banca Naţională a României a plătit, în aprilie, pentru prima dată în ultimii nouă ani, impozit pe profit. Acest lucru a fost posibil pe fondul unor câştiguri semnificative în ultimele două trimestre, care au contribuit la stingerea pierderii rămasă neacoperită din perioada anterioară.

Vestea bună a fost dată chiar de guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei Mediafax. El a anunţat că Banca Centrală nu numai că şi-a acoperit toată pierderea acumulată în ultimii ani, dar luna trecută a plătit şi impozit pe profit la bugetul de stat. Până acum, cu profitul înregistrat se acopereau piederile din perioada când BNR a trebuit să facă sterilizări foarte mari.

Între 2001 şi 2006 Banca a avut pierderi, iar până în 2004, inclusiv, acestea au fost acoperite din câştiguri nete din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută. Profitul din 2007 a fost folosit pentru acoperirea pierderilor. Acestea au provenit fie din aprecierea monedei naţionale, din reevaluarea stocului de valute la sfârsitul anului, fie din dobânda oferită la depozite băncilor comerciale pentru a atrage surplusul de lichiditate din economie.

Pierderile din aprecierea leului sunt trecute în contabilitate, dar nu există în formă fizică. Cele din reevaluarea stocului de valute, la fel. Stocul are aceeaşi valoare internaţională, doar scriptic valoarea lui e mai mică. Banca Naţională este scutită de la plata impozitului pe profit, dar, conform legislaţiei, virează la bugetul de stat o cotă de 80% din veniturile nete rămase după acoperirea cheltuielilor şi a pierderilor neacoperite din alte surse.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Banca Nationala a Romaniei
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close