Antena 3 CNN Economic Biz News BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%. Preţurile vor creşte cu 3% în urma majorării TVA

BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%. Preţurile vor creşte cu 3% în urma majorării TVA

BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%. Preţurile vor creşte cu 3% în urma majorării TVA
Sursa foto: Foto: Intact Images
06 Aug 2010   •   11:25

?În trimestrul II din 2010, rata inflaţiei s-a menţinut în intervalul ţintit de BNR, cu variaţii modeste?, a declarat Mugur Isărescu, care a prezentat vineri raportul pe inflaţie. Guvernatorul BNR a precizat că inflaţia din trimestrul II a fost menţinută de presiunile din partea monedei naţionale, dar şi de deciziile guvernului legate de politica fiscală.

De asemenea, Isărescu a anunţat că Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a creşterii TVA.

?Inflaţia de 4,4 - 4,5 % a fost menţinută de (...) câteva momente de presiuni temporare în sensul monedei naţionale, legate de fenomenele din zona noastră dar şi de evoluţia deciziilor legate de politica fiscală. Am asistat la o deterioarre a anticipaţiilor inflaţioniste. În sensul descreşterii inflaţioniste (...) preţurile externe au acţionat benefic pentru procesul de dezinflaţie. (...) Măsurile guvernamentale care urmau implenenate şi-a spus cuvântul.?, a spus Isărescu.

El a arătat că "o modificare sensibilă de traiectorie s-a observat la serviciile libere, în special telefonia. Evoluţia cursului euro dolar, cu o apreciere semnificativă a dolarului şi, în consecinţă, o depreciere semnificativă a leului faţă de dolar, acest lucru s-a transmis în evoluţiile preţurilor, în special cele la combustibil".

Preţurile vor creşte într-o primă rundă cu 3% în urma majorării TVA cu cinci puncte procentuale de la 19%, a declarat guvernatorul BNR. În acelaşi timp, Mugur Isărescu consideră că efectele de runda a doua vor fi modeste, concretizându-se într-o creştere a preţurilor de 1%.

"Efectul de runda întâi va fi undeva la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% din scenariu de bază, pentru că există un deficit pronunţat de cerere şi faptul că piaţa ţărănească este în mare parte nefiscalizată. Estimăm efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar aşa de optimişti", a precizat Isărescu. Potrivit acestuia efectul maximal al creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA va fi undeva la 4%, din punct de vedere aritmetic.

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat, la ora 11.00, raportul pe inflaţie. Proiecţiile BNR indică o inflaţie de 7,8% pentru finele acestui an şi de 3% la sfârşitul anului 2011. Vorbim despre o creştere a inflaţiei, pentru că iniţial ţinta Băncii Naţionale era de 3,5 % pentru pentru acest an.

În urma majorarii taxei pe valoarea adaugată, Mugur Isărescu vorbea despre o creştere a inflatiei pana la 8 %, până la sfârşitul anului.

Antena3.ro

 

 

×
Subiecte în articol: inflatie raport Mugur Isarescu
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close