Antena 3 CNN Economic Biz News BNR: Inflaţia ar putea scădea sub 3,5%

BNR: Inflaţia ar putea scădea sub 3,5%

BNR: Inflaţia ar putea scădea sub 3,5%
Sursa foto: bnr
07 Mai 2009   •   11:16

Zi de bilanţ la Banca Naţională a României. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat, într-o conferinţă de presă, raportul trimestrial asupra inflaţiei. Ţinta de inflaţie pentru anul următor este de 3,5%, +/- 1%, aceeaşi ca în anul 2009.

Totodată, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că rata inflaţiei ar putea scădea chiar sub ţinta de inflaţie, adică sub 3,5%.

BNR a scăzut prognoza de inflaţie pentru acest an şi pentru 2010, de la 4,5% la 4,4% şi, respectiv, de la 3,2% la 2,8%, faţă de raportul din luna februarie.

"Dezinflaţia se va instala pe o perioadă de câteva trimestre (...) În România nu vom mai avea în perioada următoare presiuni din partea cererii în ceea ce priveşte inflaţia", a declarat Isãrescu.

Ce înseamnă o inflaţie scăzută? Inflaţia reprezintă raportul dintre banii aflaţi în economie şi bunurile economice pe care aceştia le pot cumpăra. Un dezechilibru între o cantitate mare de bani şi bunurile din economie conduce la o cerere mai mare pentru respectivele bunuri, prin urmare la o creştere a preţurilor. Cu cât rata de inflaţie este mai mică, cu atât raportul dintre masa monetară şi bunuri este mai echilibrat, iar puterea de cumpărare a consumatorilor este mai mare. Prin urmare, ne putem aştepta la o creştere a puterii de cumpărare. Rămâne de văzut cum se va reflecta această măsură pe piaţă.

Potrivit datelor prezentate de specialişti, inflaţia a scăzut în februarie şi martie, dar a continuat să se menţină ridicată faţă de nivelul anticipat.

Creştere economică în 2009?

Guvernatorul Mugur Isărescu mizează pe creşterea Produsului Intern Brut şi în 2009, deşi se aşteaptă la o scădere în prima jumătate a anului, a declarat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al şefului BNR.

"În BNR este un pariu legat de evoluţia economică. Guvernatorul mizează că nu vom avea creştere negativă în acest an, chiar dacă vom avea scădere în primele două trimestre", a spus Vasilescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR inflatie
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close