Antena 3 CNN Economic Biz News BNR reduce dobânda de referinţă la 10%. Urmează credite mai ieftine

BNR reduce dobânda de referinţă la 10%. Urmează credite mai ieftine

BNR reduce dobânda de referinţă la 10%. Urmează credite mai ieftine
Sursa foto: mugur isarescu
04 Feb 2009   •   13:56

Banca Naţională a României a redus dobânda de referinţă cu 0,25%, de la 10,25% la 10.00%. Băncile aşteaptă ca Banca Naţională să ieftinească împrumuturile în etape mici, până anul viitor. BNR a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii în lei şi în valută la 18%, respectiv 40% din depozite.
În cel mai scurt timp, s-ar putea să vedem o relaxare la nivelul creditării, dobânzi mai mici la împrumturi, cum s-a întâmplat de fiecare datâ când BNR a operat modificări la dobânda de referinţă.
Reducerea dobânzii de politică monetară este un semn de încredere pe care Banca Naţională o acordă actualului guvern şi Ministerului de Finanţe.
Bancherii se aşteptau şi la reducerea rezervei minime obligatorii cu două puncte pe leu. Astfel, ar fi rămas în piaţă 3,5 miliarde de euro pentru credite.
Ieftinirea împrumuturilor permite băncilor să se folosească de bani mai ieftini. De asemenea, un semnal de la BNR ar putea relaxa şi creditarea.
Pe de alta parte, scăderea dobânzilor este un semnal că BNR lucrează bine cu Guvernul şi ajută Ministerul de Finanţe să finaţeze defictul bugetar.

Antena3

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close