Antena 3 CNN Economic Biz News Boc: Guvernul vrea un împrumut de 19 miliarde de euro

Boc: Guvernul vrea un împrumut de 19 miliarde de euro

Boc: Guvernul vrea un împrumut de 19 miliarde de euro
Sursa foto: euro money
18 Mar 2009   •   00:26

Premierul Emil Boc le-a spus, marţi, miniştrilor că Guvernul intenţionează să contracteze un împrumut în valoare totală de 19 miliarde euro, din care 12 miliarde euro de la FMI şi 7 miliarde euro de la BERD, Banca Mondială şi alte instituţii financiare.

"Intenţia Guvernului este de a contracta un împrumut în valoare totală de 19 miliarde euro, din care 12 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional, pentru rezerva Băncii Naţionale a României. Restul de 7 miliarde euro vor fi luate de la Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi alte instituţii financiare, pe baza a trei memorandumuri", au afirmat surse citate de Mediafax.

Aceeaşi sumă de împrumut a fost avansată şi săptămâna trecută, de surse guvernamentale.

Acordul de împrumut va fi încheiat pe o perioadă de doi ani.

"Nu vor fi majorate nici taxa pe valoarea adăugată , nici cota unică de impozitare, nici contribuţiile de asigurări sociale, ci vor fi efectuate ajustări pe venituri şi cheltuieli în sensul politicii deja începute de Guvern", au afirmat sursele.

Raportul de evaluare a economiei româneşti întocmit de Fondul Monetar Internaţional a fost finalizat, urmând ca, miercuri, să fie redactată şi scrisoarea de intenţie pentru contractarea împrumutului. Pe baza scrisorii de intenţie vor fi semnate trei memorandumuri de finanţare cu instituţiile de la care va fi contractat împrumutul.

Înainte reuniunii acestui comitet, preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional au discutat aproximativ două ore despre pachetul de împrumut care urmează să fie contractat de România de la instituţiile financiare.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, răspunzând unei întrebări, că suma care ar putea fi împrumutată de România ar putea fi apropiată de 20 de miliarde de euro, dacă se merge pe o finanţare de doi ani.

Preşedintele a spus că, iniţial, s-a avut în vedere un împrumut pe un singur an, în tranşe trimestriale, dar că, după ultimele date economice la nivel modial, nimeni nu vede ieşirea din criză în 2009 şi ar fi "inspirat să punem centura de siguranţă pentru doi ani". Băsescu a ţinut să precizeze că în acest moment România nu are nevoie de bani.

"O să luăm doar atât cât ne trebuie dintr-un împrumut fixat a se derula pe doi ani de criză. Vom avea o perioadă în care vom plăti numai dobânzile, şi sper să fie negociate la un nivel bun, în jur de 3%, sub 3%. Vom avea, probabil, cinci-şapte ani în care nu vom plăti rate, ci doar dobânzile, şi vom plăti atât cât vom lua, dar nu aveam dreptul să nu ne asigurăm, pentru că a te asigura când a apărut derapajul major este mult mai greu decât să te asiguri înainte", a explicat şeful statului. Băsescu a ţinut să demonteze afirmaţiile potrivit cărora împrumutul va servi şi pentru creşterea ratingului de ţară, arătând că două agenţii au coborât nivelul României încă de pe vremea guvernării Tăriceanu, când economia "duduia", problema în acest sens fiind stoparea reformelor structurale.

Antena3.ro

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close