Antena 3 CNN Economic Biz News Boc vrea de la ANRE reducerea tarifelor la gaze

Boc vrea de la ANRE reducerea tarifelor la gaze

Boc vrea de la ANRE reducerea tarifelor la gaze
Sursa foto: emil boc
02 Apr 2009   •   01:40

Premierul Emil Boc i-a spus şefului ANRE, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că nu consideră corect ca tarifele la gazele naturale să fie menţinute la acelaşi nivel pentru acoperirea unor pierderi din 2008 ale producătorilor, autoritatea urmând să efectueze o nouă analiză a tarifelor.

"Preşedintele Autorităţii a prezentat o informare privind tarifele la gaze, premierul arătând însă că nu este corect ca acestea să fie menţinute la acelaşi nivel în condiţiile în care cotaţiile externe au scăzut. Premierul s-a interesat dacă preţul poate fi scăzut şi rămâne ca ANRE să efectueze, în comitetul de reglementare, o nouă analiză a tarifelor", au declarat agenţiei Mediafax surse ministeriale.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a fost chemat în şedinţa de miercuri a Guvernului pentru a prezenta situaţia tarifelor la gazele naturale.

ANRE a decis să menţină şi după 1 aprilie tariful la gazele naturale furnizate populaţiei, deşi preşedintele ANRE a admis că ar fi fost posibilă o reducere a preţurilor cu până la 3%.


Drept urmare, comitetul de reglementare al ANRE urmează să se întrunească pentru a discuta despre oportunitatea reducerii preţului gazelor, după ce premierul aprecia incorectitudinea menţinerii preţului gazelor pentru recuperarea pierderilor din 2008.

"Preţul barilului de petrol a scăzut spectaculos în ultima perioadă, iar preţul gazului de import, care a avut un maxim în decembrie şi ianuarie - 540 de dolari pe mia de metri cubi - a scăzut spectaculos. Întrebarea este legitimă: dacă gazul din import scade şi barilul scade, de ce preţul gazului nu scade? Pentru că s-au acumulat costuri din anul trecut, neplătite, sunt costuri amânate, care s-au rostogolit. Aceste costuri din urmă trebuie acoperite", a explicat preşedintele ANRE decizia de menţinere a preţului gazelor naturale.

Petru Lificiu a admis că reducerea preţului gazelor era posibilă la data de 1 aprilie, nu însă şi oportună, o soluţie mai bună fiind amânarea ieftinirii până în toamnă. Oficialul a spus că reducerea de preţ prognozată pentru toamna lui 2009 este de peste 3%, însă a avertizat că populaţia nu trebuie să se aştepte la alte reduceri majore de tarif în viitor. Potrivit lui Lificiu, preţul gazului este în prezent de 102,48 lei pe megawatt oră.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc ANRE
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close