Antena 3 CNN Economic Biz News BOGAŢII lumii îşi blesteamă zilele. Au pierdut MILIARDE de dolari în 48 de ore. Şi România e afectată

BOGAŢII lumii îşi blesteamă zilele. Au pierdut MILIARDE de dolari în 48 de ore. Şi România e afectată

BOGAŢII lumii îşi blesteamă zilele. Au pierdut MILIARDE de dolari în 48 de ore. Şi România e afectată
de O.P.    |    16 Apr 2013   •   11:43
Cursul aurului a afisat o usoare stabilizarea marti dimineata, dupa degringolada din ajun, cea mai puternica inregistrata in ultimii 30 de ani la Bursa din New York, prabusire cauzata de incetinirea cresterii economiei Chinei si a informatiilor privind vanzarea de catre Cipru a rezervelor sale de metal galben.

Pe piata asiatica, uncia de aur s-a tranzactionat in aceasta dimineata cu 1.360,99 dolari, dupa ce, luni seara, a coborat la 1.360,60 dolari pe platforma de tranzactionare la termen Comex, adica o scadere de 9% fata de valoarea de vineri seara. In ultima zi a saptamanii trecute, metalul galben a pierdut 10,9%, marcand, astfel, cel mai pronuntat recul incepand din 1983.

In total, la Comex aurul a cedat peste 200 de dolari/uncia, alt record „de viteza” din ultimii 40 de ani in SUA. La Londra, aurul a terminat sesiunea de luni la o valoare de 1.395 dolari/uncia, comparativ cu 1.535 dolari de vineri seara. „Aceasta depreciere rapida a socat o lume intreaga”, a comentat Kelly Teoh, analist la cabinetul IG Markets din Singapore.

„Dupa toate probabilitatile, tendinta descendenta se va mentine pe tot parcursul saptamanii”, a prezis expertul. Aurul s-a inclinat impreuna cu restul materiilor prime, de la petrol si cupru la argint, dupa ce Beijing a anuntat pentru primul trimestru al acestui an o incetinire a cresterii chineze sub asteptarile pietei, de 7,7% fata de prognoza de 8%.

Cumulata cu o serie de indici dezamagitori in Statele Unite, aceasta veste a amplificat temerile legate de o supraincalzire a economiei SUA, sporind, totodata, ingrijorarile privind riscurile inflationiste.

Or, aurul reprezinta valoare-refugiu pentru investitorii care vor sa se protejeze de riscurile inflationiste. De la declansarea, vineri, a nebuniei pe piata aurului, miliardarul John Paulson a pierdut 973 de milioane de dolari, iar de la inceputul anului, averea fondatorului fondului speculativ Paulson&Co. s-a redus, pe fondul devalorizarii metalului galben, cu 1,52 miliarde de dolari.

Omul de afaceri a intrat in 2013 cu un volum total de investitii de 9,2 miliarde de dolari, din care 85% au constituit diferite instrumente legate de aur.

Citeşte totul despre această prăbuşire, pe www.incomemagazine.ro




×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close