Antena 3 CNN Economic Biz News Bomba care va exploda în inima Europei. Una din cele mai mari puteri, la un pas de colaps

Bomba care va exploda în inima Europei. Una din cele mai mari puteri, la un pas de colaps

Bomba care va exploda în inima Europei. Una din cele mai mari puteri, la un pas de colaps
de O.P.    |    10 Dec 2012   •   09:44

Lucrurile nu stau deloc bine în Uniunea Europeană. Una din marile puteri, care a luptat pentru unitatea UE, se confruntă cu probleme grave, iar analiştii consideră că va avea nevoie de un program financiar de ajutorare, cred analiştii.

Astfel, analiştii de la Citi prognozează un declin economic de 1,4%, după o scădere de 2,3% în acest an. OCDE a înrăutăţit totodată estimarea privind PIB-ul Italiei la o contracţie de 1% anul viitor. La problemele economice se adaugă amplificarea incertitudinilor politice. "Anticipăm într-un scenariu de bază că Italia va fi probabil nevoită să ceară un program de susţinere financiară, în 2013", a afirmat Giada Giani, analist la Citi.

Giani a arătat că fundamentele economice ale Italiei nu s-au ameliorat, în pofida unei îmbunătăţiri a condiţiilor din piaţă. Impactul austerităţii asupra creşterii au fost severe, capacitatea sectorului privat de a absorbi măsurile de austeritate, prin reducerea ratei de economisire, fiind limitată.

Peste toate acestea a venit şi vestea că Mario Monti a decis să îşi anunţe demisia viitoare, rănit şi "indignat" de atacuri din partea partidului lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL).

"Am ajuns la convingerea că nu mai putem continua în acest fel", i-a mărturisit el directorului celui mai important cotidian italian, Ferrucio De Bortoli, scrie Corriere della Sera.

Potrivit ziarului, şeful Guvernului a fost deosebit de ofensat de declaraţii ale secretarului general al PdL Angelino Alfano, atunci când partidul acestuia a decis să nu voteze un text atacând costuri politice în Italia. "Nouă nu ne place direcţia spre care a apucat economia noastră", a declarat Alfano.

În opinia lui Monti, chiar dacă acest partid s-ar fi abţinut doar, ar fi fost vorba despre o adevărată moţiune de neîncredere împotriva sa.



×
Parteneri
Florin Piersic, vizitat la spital de Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila
x close