Antena 3 CNN Economic Biz News Bomba cu CEAS care poate arunca în aer Europa. "Dezastrul a fost evitat la mustaţă în trecut"

Bomba cu CEAS care poate arunca în aer Europa. "Dezastrul a fost evitat la mustaţă în trecut"

Bomba cu CEAS care poate arunca în aer Europa. "Dezastrul a fost evitat la mustaţă în trecut"
de O.P.    |    14 Aug 2013   •   08:22

Stabilitatea economică este şubredă, iar Europa îşi revine ca un bolnav în convalescenţă. Dacă în unele ţări, criza este în continuare adâncă şi adâncită de problemele sociale şi instabilitatea monedei unice, în alte locuri se desfăşoară adevărate scenarii cu iz de deja-vu.

Una din aceste ţări este Islanda, care a reuşit să evite la mustaţă un colaps economic, în 2008, când majoritatea ţărilor au atins "fundul gropii", dar acum situaţia este ca o bombă cu ceas.

Cum s-a ajuns aici?

Când situaţia era înfloritoare, Islanda a funcţionat ca un fond de investiţii. Băncile din ţară au acumulat active din întreaga lume, iar în vârful perioadei de glorie numărau de zece ori mai mulţi bani decât PIB-ul ţării.

Băncile le promiteau depozanţilor, majoritatea britanici şi olandezi, returnări ale investiţiilor de câteva ori mai mari decât ar fi obţinut în ţările de origine.

Scenariul sună cunoscut românilor... Pentru o perioadă, băncile au reuşit să se ţină de promisiune, dar situaţia s-a schimbat dramatic.

Însă investiţiile care alimentau câştigul băncilor s-a prăbuşit, ducând la un taifun al devalorizării monetare.

Astfel, în această situaţie, banii tuturor islandezilor erau puşi în pericol. Intervenţia promptă a guvernului şi ajutorul dat de FMI a salvat în ultimul moment ţara de la prăbuşirea totală.

Situaţia este departe de a fi "roz" pentru islandezi. În prezent, economia lor este cu 20% mai slabă decât înainte de criză, iar acest lucru poate afecta, asemenea unui joc de domino, întreaga economie a zonei euro.

 



×
Subiecte în articol: criza economica Islanda
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close