Antena 3 CNN Economic Biz News BRD: România va face faţă crizei mai bine decât alte ţări din Europa

BRD: România va face faţă crizei mai bine decât alte ţări din Europa

BRD: România va face faţă crizei mai bine decât alte ţări din Europa
Sursa foto: crestere economica
19 Feb 2009   •   03:37

Avertismentele mai tuturor organizaţiilor internaţionale sau a instituţiilor bancare privind criza ce se preconizează în România sunt infirmate de unii bancheri. Iau unii dintre ei susţin ideea că dacă este ca o ţară din Europa va avea creştere economică, aceea va fi România. Printre aceştia şi Claudiu Cercel, vicepreşedinte pentru pieţe financiare al BRD Societe Generale, care crede că România va fi în măsură să facă faţă crizei economice mai bine decât alte ţări din regiune, scrie Business Magazin.
BRD crede că în acest an se va înregistra o creştere economică de 2%, o previziune optimistă chiar şi pentru unii membri din guvern, şi cu atât mai mult comparativ cu a altor bancheri. De altfel, UniCredit Group şi-aş revizuit săptămâna trecută prognozele, estimând o creştere economică de doar 0,6%, în vreme ce din ce în ce mai mulţi analişti cred că anul se va încheia pe minus .
Criticată adesea, structura exporturilor româneşti (ce se bazeaza încă în măsură apreciabilă pe lohn şi pe produse cu valoare adaugată mică) devine un avantaj, în viziunea vicepreşedintelui BRD. ?E de aşteptat ca mărfurile româneşti să fie mai căutate, pentru că sunt mai ieftine decât ale altor ţări cu care concurăm pe pieţele externe, şi în condiţiile actuale toată lumea este atentă la costuri?, crede el.
Părerea acestuia nu este împărtăşită de Mircea Coşea de exemplu, care considera că nu se poate face comparaţie între lohn-ul românesc, ce trage la maşină cămăşi şi sutiene? şi al altor state, care au un ?lohn mai elaborat? şi montează Skode.
Totuşi, un alt expert BRD, Ariel Emirian, crede că România este avantajată şi de dependenţa de banii străini, situaţia fiind mai puţin volatilă.
Spre deosebire de ţări precum Ungaria, Polonia, Ucraina sau Turcia - care au atras mai ales investiţii de portofoliu, foarte volatile atunci când ?pieţele se închid?, în România şi Bulgaria primează investiţiile străine directe şi capitalurile atrase de companiile locale de la firmele-mama.
Antena3.ro

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close