Antena 3 CNN Economic Biz News Bulgaria ar putea ajunge sub influenţa Rusiei

Bulgaria ar putea ajunge sub influenţa Rusiei

Bulgaria ar putea ajunge sub influenţa Rusiei
Sursa foto: Bulgaria
20 Iul 2009   •   17:44

Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, riscă să ajungă sub influenţa economică şi politică a Rusiei dacă Bruxelles-ul nu găseşte o modalitate mai eficientă de lucru cu Sofia, potrivit unui grup de experţi ce a oferit consultanţă Guvernului bulgar, relatează Financial Times în pagina electronică.

În raportul procurat de Financial Times, experţii solicită autorităţilor bulgare să acţioneze cu mai multă fermitate împotriva corupţiei funcţionarilor publici, spunând că oficialii de rang înalt asupra cărora planează suspiciuni serioase de corupţie ar trebui să fie demişi înaintea declanşării lungilor proceduri judiciare.

Grupul de consultanţi a fost creat în noiembrie de fostul Guvern socialist, iar acum i s-a solicitat să prezinte recomandări privind modul de adaptare a ţării la statutul de membru al Uniunii Europene (UE) şi privind înlăturarea neîncrederii unor ţări mai vechi din cadrul blocului european, cauzată de corupţie şi crima organizată din Bulgaria.

Grupul de consultanţă este condus de fostul prim-ministru francez Dominique de Villepin, iar din acesta au mai făcut parte, printre alţii, fostul premier spaniol, Josep Pique, şi fostul comisar european pentru Justiţie şi Afaceri Intere, Antonio Vitorino.

Raportul a fost pregătit înaintea câştigării alegerilor de către GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) şi precizează că în ţară "ar trebui să construiască, potrivit interesului său naţional, o agendă europeană susţinută de expertiza şi sprijinul activ al instituţiilor europene".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bulgaria Rusia
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close