Antena 3 CNN Economic Biz News Bulgaria ar putea elimina România din proiectul South Stream

Bulgaria ar putea elimina România din proiectul South Stream

Bulgaria ar putea elimina România din proiectul South Stream
Sursa foto: Foto: cisoilgas.com
08 Iul 2010   •   14:44

Bulgaria ar putea elimina România din proiectul gazoductului South Stream, care va transporta gaze din Rusia către Europa. Potrivit presei ruse, decizia Sofiei de a rămâne angajată în proiect ar putea aduce statului român pierderi importante. Comentariile jurnaliştilor ruşi au venit după ce premierul bulgar a anunţat că ţara sa va semna pe 16 iulie un acord cu Moscova, prin care se angajează să participe la proiectul energetic South Stream.

Presa rusă scrie că decizia Sofiei de a rămâne în proiect ar aduce statului român pierderi de peste 500 de milioane de euro. Suma a fost calculată de specialiştii din Ministerului Economiei, care acum şase luni de zile evaluau profitul adus de South Stream pentru România.

La vremea aceea, ministrul Adriean Videanu anunţă că Gazprom a invitat oficial România în proiectul gazoductului South Stream. De asemenea, compania rusă ar fi propus autorităţilor române să colaboreze cu Romgaz Mediaş în domeniul explorării şi dezvoltării de zăcăminte de gaze în afara ţării, inclusiv în Federaţia Rusă.

La sfârşitul anului trecut, în urma unor neînţelegeri cu Bulgaria, Gazpromul a discutat cu reprezentaţii României posibilitatea participării ţării noastre la proiectul gazoductului. Atunci, presa rusă a scris că Gazprom încearcă să elimine Bulgaria din proiectul Gazoductului. Între timp, ţara vecină a anunţat că se va angaja în construcţia acestei conducte.

Conducta South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră şi va transporta gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina. Prin această conductă ar urma să fie transportat 35% din volumul total de gaze destinate Europei. South Stream urmează să intre în exploatare la sfârşitul anului 2015.



Antena 3

×
Subiecte în articol: South Stream România proiect gazoduct
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close