Bulgaria. Comercianţii fac evaziune fiscală cu ajutorul hackerilor

23 Iun 2010   •   22:56
Bulgaria. Comercianţii fac evaziune fiscală cu ajutorul hackerilor

Comerciaţii din Bulgaria fac evaziune fiscală cu ajutorul hackerilor. Metoda este simplă: se şterg anumite date din memoria caselor de marcat. La români, metoda e şi mai simplă: comercianţii ori nu folosesc casele de marcat, ori nu înregistrează toate încasările.

În timp ce comercianţii bulgari apelează lunar la ajutorul hackerilor care pot să şteargă un număr de tranzacţii sau să reducă cu până la 20% valoarea unui bun vândut, comercianţii români apelează la o metodă mult mai simplă care nu presupune niciun cost suplimentar.

"Constatările noastre le găsim sub două forme. Fie agentul nu s-a dotat cu casă de marcat şi a mers la risc maxim: mă prinde - mă prinde, nu mă prinde - foarte bine, fie unii s-au dotat cu case de marcat, dar le utilizează din când în când" spune Gabriel Cărbunaru,comisar general adjunct la Garda Financiară .

În urma controalelor efectuate în primele cinci luni ale anului 2010, agenţii fiscali din ţară au găsit aproape trei mii de comercianţi care nu foloseau casa de marcat. Aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mult, aproape 60.000 de agenţi comerciali au fost amendaţi, iar valoarea totală a amenzilor se ridică la  120 de milioane de lei. Tot în urma controalelor gărzii financiare, s-au înaintat peste două mii de sesizări penale pentru un prejudiciu adus bugetului de stat de 853 de milioane de lei.

Antena 3

Parteneri
x close