Antena 3 CNN Economic Templeton: Piaţa românească este atractivă, susţinută de o incipientă revenire economică şi de aprecierea leului

Templeton: Piaţa românească este atractivă, susţinută de o incipientă revenire economică şi de aprecierea leului

Templeton: Piaţa românească este atractivă, susţinută de o incipientă revenire economică şi de aprecierea leului
Sursa foto: Foto: logotypes101.com
de Catalin Ciocan    |    06 Mai 2011   •   17:02
Oficialii Franklin Templeton, unul dintre cele mai mari grupuri de administrare a investitiilor din lume, considera ca piata de capital romaneasca este atractiva, in conditiile in care in ultimii ani a avut o performanta mai slaba decat a regiunii.

"Piata din Romania a depasit pietele mari din regiune in acest an, insa BVB (Bursa de Valori Bucuresti – n.r.) a avut o evolutie mai slaba decat a regiunii daca ne uitam la perioade de 1, 3 sau 5 ani. Consideram ca piata este intr-adevar atractiva, sustinuta de o incipienta revenire economica si aprecierea monedei RON”,au precizat reprezentantii Franklin Templeton.

Fondurile Templeton si-au crescut puternic investitiile in actiunile romanesti de la inceputul anului, ajungand la o expunere de peste 78 milioane de dolari, de 5,5 ori mai mare fata de sfarsitul anului trecut. Fondurile au cumparat in special actiuni BRD si OMV Petrom (SNP) dupa ce la sfarsitul anului trecut principalele plasamente erau in actiunile SIF-urilor.

 “Noi incercam mereu sa alegem companiile cele mai subevaluate din pietele emergente. Intr-adevar, expunerea noastra pe Romania a crescut intrucat am gasit aici cateva actiuni cu preturi atractive”, spun oficialii grupului.

Templeton se uita cu atentie si la oferta prin care statul va vinde 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), vanzare care va fi cea mai mare din istoria Bursei de la Bucuresti. Valoarea acestei oferte este estimata la peste 600 milioane de euro.

"Fondurile Franklin Templeton pot participa la oferta secundara de la Petrom astfel ca aceasta va fi luata in considerare”, au mentionat reprezentantii Franklin Templeton. Fondul Proprietatea (FP) nu mai poate cumpara actiuni Petrom, in conditiile in care detine deja 20% din actiunile companiei petroliere, participatie care reprezinta circa 30% din activul net al FP. Fondul are mai multe restrictii de investitii, printre care si faptul ca nu poate plasa mai mult de 10% din active intr-un singur emitent listat.

Franklin Templeton a preluat administrarea FP anul trecut, dupa ce castigase contractul in 2009. Pe piata din Romania, grupul este prezent de mai multe ani, in prezent acesta investind prin intermediul a cinci fonduri proprii, dintre care trei sunt inregistrate in Luxembourg, iar restul in Statele Unite.

Alaturi de investitiile in actiunile BRD, Petrom si in grupul SIF-urilor, fondurile Templeton mai au plasamente in titlurile dezvoltatorului Imobiliar (IMP) si in cele ale Bursei de la Bucuresti (BVB).

Managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea si vicepresedintele Franklin Templeton Investments, Greg Konieczny, a fost ales recent in consiliul de administratie al BVB.

Grupul Franklin Templeton are sub administrare la nivel global active in valoare de 703,5 milioane de dolari , avand birouri in peste 30 de tari. Compania ofera servicii de investitii in peste 150 de tari.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close