Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Wall Street calcă pe frână din cauza sectorului auto

Wall Street calcă pe frână din cauza sectorului auto

Wall Street calcă pe frână din cauza sectorului auto
Sursa foto: cadere bursa
31 Mar 2009   •   02:58

Acţiunile au căzut din nou luni, pe fondul încă unui pas făcut de două mari companii auto din SUA spre faliment, iar veştile dinspre sectorul bancar au prezentat avertismente pentru sănătatea sectorului financiar, punându-se astfel frână unei creşteri recente.
Într-un ultim efort de a salva economia şi a scoate la mal corporaţiile, administraţia americană a forţat plecarea şefului General Motors Corp., a împins Chrysler LLC spre o fuziune şi le-a ameninţat pe ambele cu falimentul.

Acţiunile de pe piaţa americană au alunecat după ce Spania, Germania, Marea Britanie au acţionat pentru a impulsiona împrumuturile, pe măsură ce sectorul a simţit impactul creşterii împrumuturilor neperformante, iar secretarul Trezoreriei Timothy Geithner declara în weekend că unele bănci încă au nevoie de mari sume de bani. Indicele bancar KBW a căzut 10,3 procente.

Indicele industrial Dow Jones a pierdut 254,16 puncte, sau 3,27 procente, la 7.522,02. Indicele Standard & Poor 500 a alunecat 28,41 puncte, sau 3,48%, la 787,53. Iar Nasdaq a pierdut 43,40 puncte, sau 2,81 la sută, la 1.501,80.
Înainte de regresul de luni, acţiunile urcaseră 20 de procente de la începutul lunii martie, când se atinsese minimul ultimilor 12 ani. Între timp însă Spania a fost forţată să îşi salveze prima bancă de când a început criza financiară, iar Germania şi Marea Britanie au acţionat şi ele pentru a spijini sectorull, ceea ce a afectat şi pieţele europene.

Citigroup a pierdut 11,8 procente, la 2,31 dolari, iar Bank of America a căzut 17,9 la sută, la 6,03dolari.
Preşedintele GM, Rick Wagoner, care a condus omcpania din 2000, a fost forţat să demisioneze, iar acţiunile societăţii au pierdut 25.4 procente din valoare, la 2,70 dolari. În acelaşi timp, acţiunile furnizorilor de piese au căzut, la rândul lor, investitorii temându-se de un efect în cascadă al unui faliment. Cotaţia celei mai mari companii de profil American Axle & Manufacturing a pierdut 22,2 procente din valoare, la 1,37 dolari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: General Motors Chrysler criza piata auto
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close