Antena 3 CNN Economic Biz News BUSINESS BOARDS Cum explica absorbtia redusa a fondurilor europene consultantii: Desi exista reguli, depinde foarte mult de functionarul care preia dosarul. Unii oameni sunt extrem de buni, iar altii extrem de slabi, dar sunt platiti la fel

BUSINESS BOARDS Cum explica absorbtia redusa a fondurilor europene consultantii: Desi exista reguli, depinde foarte mult de functionarul care preia dosarul. Unii oameni sunt extrem de buni, iar altii extrem de slabi, dar sunt platiti la fel

BUSINESS BOARDS Cum explica absorbtia redusa a fondurilor europene consultantii: Desi exista reguli, depinde foarte mult de functionarul care preia dosarul. Unii oameni sunt extrem de buni, iar altii extrem de slabi, dar sunt platiti la fel
de Catalin Ciocan    |    29 Noi 2011   •   18:50
Consultantii pe fonduri europene considera ca in prezent soarta unui dosar care ajunge la Autoritatile de Management depinde foarte mult de functionarul care preia acel dosar, in conditiile in care, desi sunt reguli, se intampla de multe ori sa fie interpretari diferite chiar pe acelasi program.   

“Este nevoie de o standardizare a cerintelor Autoritatilor de Management. Desi exista niste reguli, depinde foarte mult de functionarul care preia dosarul. Pe acelasi program, exista interpretari diferite si sunt foarte multe cerinte care nu aduc nici un plus nici macar de raportare la nivelul indicatorilor urmariti”, a precizat Marian Stoian de la Initial Advisory, o firma specializata in oferirea de consultanta pe fonduri europene.

Pentru trierea dosarelor, Stoian (foto stanga) recomanda chiar impunerea unei garantii care sa fie ceruta beneficiarilor si care sa ramana autoritatilor in cazul in care nu implementeaza proiectele.

 “In faza de depunere a proiectelor s-a gasit o solutie rezonabila cu scrisoarea de confort din partea bancilor care triaza nu neaparat proiectele, ci mai ales valoarea acestora. Oamenii au inceput sa se gandeasca: chiar am nevoie de 300 de unitati de masura pe MW sau imi ajung 100 de unitati de masura. S-ar putea cere beneficiarilor chiar sa aduca o garantie, 5% sa zicem, si daca nu implementeaza proiectul sau daca nu aduc scrisoarea de garantie in 2 luni de zile dupa ce s-a semnat contractual, pierd acei bani”, spune Stoian.

Consultantul de la Initial Advisory a subliniat si necesitatea unui sistem de recompensare a functionarilor, in functie de rezultatele pe care le au.

“Este nevoie si de personal, si numeric la nivelul Autoritatilor de Management. Intotdeauna este nevoie de personal bine platit. Trebuie gasit un sistem de recompensare pentru ca am intalnit oameni extremi de buni si oameni extremi de slabi care sunt platiti la fel”, a mentionat Marian Stoian.

El a participat azi la prima dezbatere din seria Business Boards organizata de Intact Media Group, cu tema “
Fondurile europene – finantarea optima pentru economia Romaniei in contextul actual”, alaturi de Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene,  Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sanda Popescu, economistul-sef al EximBank, Cristine Barbu, senior manager al KPMG Romania, bancheri, proprietari de business-uri.  Dezbaterea a fost organizata impreuna cu EximBank.  
 

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close