Antena 3 CNN Economic Biz News BUSINESS BOARDS Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene: Comisia Europeana va lua o decizie in decembrie privind deblocarea platilor catre Romania. Eu am toate sperantele ca va fi o decizie pozitiva

BUSINESS BOARDS Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene: Comisia Europeana va lua o decizie in decembrie privind deblocarea platilor catre Romania. Eu am toate sperantele ca va fi o decizie pozitiva

BUSINESS BOARDS Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene: Comisia Europeana va lua o decizie in decembrie privind deblocarea platilor catre Romania. Eu am toate sperantele ca va fi o decizie pozitiva
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    29 Noi 2011   •   13:57
Comisia Europeana va lua o decizie luna viitoare in problema deblocarii platilor pe fondurile europene alocate Romaniei, iar Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, spune ca are toate sperantele ca va fi o decizie pozitiva.

“Va spun foarte deschis ca in maxim cateva saptamani, in cursul lunii decembrie se va lua o decizie de catre Comisia Europeana, iar eu am toate sperantele ca va fi o decizie pozitiva”, a declarat azi fostul comisar european Leonard Orban, in cadrul primei dezbateri Business Boards, cu tema “Fondurile europene – finantarea optima pentru economia Romaniei in contextul actual”.  Dezbaterea a fost organizata de Intact Media Group impreuna cu EximBank.

Romania a suspendat transmiterea cererilor de rambursare pentru toate cele sapte Programe Operationale pentru a nu risca sa piarda bani dupa ce Comisia Europeana intrerupsese in iunie platile pentru proiectele finantate prin intermediul axei 2 din cadrul Programului Operational Regional, in urma unei serii de nereguli.

 “Inca mai sunt anumite autoritati care au fonduri pentru a efectua plati interne, altele si le-au terminat. In momentul de fata, orice fel de plata interna efectuata are repercusiuni asupra deficitului bugetar si nu uitati ca ne-am fixat pentru acest an o tinta de 4,4%. In masura in care nu se deblocheaza platile de Comisia Europeana si vor continua aceste plati interne exista riscul sa se depaseasca acest deficit”, a subliniat Orban.

El a adaugat ca in momentul in care Comisia Europeana va debloca acest proces, se vor relua si platile interne, pentru ca in acel moment nu va mai fi afectat deficitul bugetar.

Suspendarea platilor pe fondurile europene tine in prezent rata de absorbtie efectiva la circa 4%, dar in momentul in care procesul se va relua, procentul ar trebui sa creasca la 6-7%, potrivit ministrului Afacerilor Europene. Romania are alocate de la UE prin

Programele Operationale peste 19 miliarde de euro pana in 2013, dar in ultimii cinci ani nu a atras decat 715 milioane de euro.
Leonard Orban a participat azi la prima dezbatere din seria Business Boards organizata de Intact Media Group, care are drept scop promovarea unor masuri concrete, care sa ajute la rezolvarea problemelor ce afecteaza mediul de business si economia in ansamblu. La intalnirea de azi au mai participat si Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sanda Popescu, economistul-sef al EximBank, Cristine Barbu, senior manager al KPMG Romania, consultantul specializat pe fonduri europene Marian Stoian, de la Initial Advisory, bancheri, consultanti fonduri europene, proprietari de business-uri.   

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close