Antena 3 CNN Economic Biz News Business 16 miliarde de euro aşteaptă să intre în România

16 miliarde de euro aşteaptă să intre în România

16 miliarde de euro aşteaptă să intre în România
20 Feb 2008   •   20:30

  16 miliarde de euro aşteaptă să intre în România. Nu este vorba despre bani europeni, ci despre proiecte concrete de investiţii străine. Calculul a fost făcut de agenţia de specialitate, care recunoaşte că cele mai importante dintre aceste proiecte nu sunt încă sigure. Nu se ştie dacă această sumă va reveni în totalitate României sau dacă o vom împărţi cu Bulgaria.

5 miliarde de euro ar putea fi aduse de compania austriacă Voest Alpine, care vrea să construiască un combinat siderurgic la Marea Neagra. Totuşi, Voest Alpine nu s-a decis dacă va opta pentru România sau Bulgaria, amândouă având deschidere la Marea Neagră.

Un alt proiect, în valoare de 3 miliarde de euro, aşteaptă să fie pus în practică, dar investitorii sunt discreţi deoarece o asemenea veste ar atrage imediat speculatorii imobiliari.

O a treia investiţie este cotată la suma de 450 de milioane de euro.

Restul de 8 miliarde se concretizează în 99 de proiecte mai mici, iar o parte din ele sunt deja în curs de realizare.

Cele mai multe proiecte sunt în sectorul auto, urmat de cel al energiei regenerabile şi de informatică. Odată finalizate, se vor crea 50.000 de locuri de muncă.

Din păcate, preferinţele investitorilor nu sunt uniform răspândite pe teritoriul României. Majoritatea investiţiilor care au intrat pe piaţa românească sunt din Uniune Europeană sau din China, Coreea sau Japonia.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close