Antena 3 CNN Economic Biz News Business 2008. Asigurarea locuinţei va fi obligatorie

2008. Asigurarea locuinţei va fi obligatorie

2008. Asigurarea locuinţei va fi obligatorie
23 Mai 2007   •   09:14

De la 1 ianuarie 2008, locuinţele vor trebui asigurate obligatoriu. Poliţele de asigurare pentru locuinţe vor costa între 10 şi 20 de euro. Asigurarea obligatorie se va face conform normelor pentru locuinţele construite din beton sau din cărămidă arsă. În schimb, locuinţele din chirpici şi cărămidă nearsă vor fi asigurate pe sume minime.

Proiectul de act normativ ar urma să ajungă în aproximativ două săptămâni în Executiv pentru a fi aprobat. Jurnaliştii de la Adevărul scriu că valoarea primelor achitate de proprietari după intrarea în vigoare a legii referitoare la asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea ajunge la 150 de milioane de euro.

Experţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative susţin că estimarea ia în calcul asigurarea tuturor locuinţelor din România. Riscul în reasigurare a fost evaluat la trei miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de patru brokeri internaţionali. Actul normativ prevede că asigurarea obligatorie va costa 20 de euro pentru locuinţele construite din beton sau cărămidă arsă, iar despăgubirea va fi de 20.000 de euro.

Casele ridicate din chirpici şi cărămidă nearsă vor fi asigurate prin plata unei sume de 10 euro, despăgubirea maximă fiind de 10.000 de euro. Poliţele vor acoperi trei riscuri naturale. Acestea sunt inundaţii, alunecări de teren şi cutremure. Din estimările Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, din 2006, numai aproximativ 10 la sută din locuinţe sunt asigurate. În România exista aproximativ 8,5 milioane de case sau locuinţe de protocol şi de serviciu.

Antena 3

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close