Antena 3 CNN Economic Biz News Business 3 milioane de angajaţi îşi vor alege fondul privat de pensii

3 milioane de angajaţi îşi vor alege fondul privat de pensii

3 milioane de angajaţi îşi vor alege fondul privat de pensii
14 Sep 2007   •   20:30

Peste trei milioane de salariaţi până în 35 de ani vor trebui să aleagă, începând de luni, un fond privat de pensii. Câteva sute de mii de agenţi vor încerca să-i convingă pe cotizanţi că fondul pentru care lucrează le va asigura cea mai bună pensie. Iar mulţi dintre ei vor încerca să atragă clienţi şi pentru pensiile private facultative. Pentru pensia privată obligatorie, tinerii nu vor plăti în plus. Din banii pe care îi dau acum statului, două procente se vor duce la un fond privat. În timp, contribuţia va creşte până la şase la sută, iar numărul cotizanţilor se va mări anual cu 150.000de persoane.

Legea prevede acum pensionarea femeilor la 62 de ani la femei şi a bărbaţilor la 65 de ani. Există însă posibilitatea unor venituri încă de la 60 de ani, adică pensiile facultative.

Pentru a beneficia de pensie facultativă, trebuie îndeplinite 3 condiţii cumulative: vârsta minim 60 de ani, 90 de contribuţii lunare şi o sumă minimă cumulată.

Spre deosebire de pensiile private obligatorii, cele facultative implică costuri suplimentare pentru asigurat. Însă de multe ori aceste costuri sunt suportate de angajator, deoarece îşi pot deduce cheltuielile din impozite în limita a 200 de euro pe an pentru fiecare angajat.

Antena 3

×
Parteneri
Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close