Antena 3 CNN Economic Biz News Business 30.000 de români, fără loc de muncă în următoarele 5 luni

30.000 de români, fără loc de muncă în următoarele 5 luni

30.000 de români, fără loc de muncă în următoarele 5 luni
Sursa foto: romani
10 Dec 2009   •   12:51

Peste 30.000 de angajati urmează să fie disponibilizati, la nivelul întregii ţări, în perioada decembrie 2009 - aprilie 2010. Rata şomajului la nivel naţional a ajuns deja la 7,5 %. Iar intenţia de angajare a patronilor este extrem de scăzută şi plasează România pe ultimul loc în lume la capitolul angajări.

Rata şomajului va creşte dramatic în 2010, dacă viitorul Guvern va pune în aplicare cererea Fondului Monetar Internaţional, care cere concedierea a 150.000 de angajaţi ai statului.

În plus, aproximativ 9.000 de bugetari vor rămâne fără locuri de muncă până la finalul lunii martie, ca urmare a procesului de reorganizare a instituţiilor publice.

Specialiştii spun că, linia şomerilor din sistemul bugetar va fi îngroşată de zeci de mii de concedieri din mediul privat. Cei mai expuşi concedierilor sunt românii cu vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani, care lucrează de peste 20 de ani în aceeaşi companie şi dispun de o singură calificare profesională.

La nivel naţional, numărul şomerilor a ajuns la aproximativ 700.000. Dintre aceştia 20.000 sunt numai din judeţul Constanţa.

Cei rămaşi fără loc de muncă susţin că sunt şanse foarte mici să-şi găsească un nou job în viitorul apropiat.

Probleme sunt şi în judeţul Prahova, unde numărul oamenilor care au rămas fără un loc de muncă s-a dublat faţă de anul trecut.

Şansele ca România să-şi revină în următorul interval sunt slabe pentru că ţara noastră nu are nici acum, pe final de an, un buget şi politici fiscale clare. Specialiştii spun că un român îşi găseşte un nou loc de muncă într-o perioadă medie de zece luni.

Antena3

×
Subiecte în articol: loc de munca România angajati
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close