Antena 3 CNN Economic Biz News Business 4.000 de jurnalişti ar putea ajunge în şomaj în 2010

4.000 de jurnalişti ar putea ajunge în şomaj în 2010

4.000 de jurnalişti ar putea ajunge în şomaj în 2010
Sursa foto: jurnalisti
13 Ian 2010   •   16:47

Fiscalitatea excesivă şi lipsa unui sprijin din partea statului vor duce la închiderea altor publicaţii la nivel naţional, anunţă Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind şi Patronatul Presei din România Romedia (PPR Romedia). Cele două organizaţii consideră că prin introducerea CAS-ului pentru drepturile de autor şi convenţiile civile se urmăreşte îngrădirea excesivă a libertăţii presei, scrie Capital.
?Am primit semnale extrem de îngrijorătoare din partea trusturilor de presă din România. Sunt semnale foarte grave şi din partea publicului. Se pare că se pune la cale un atentat împotriva libertăţii presei, prin mijloace economice. Orice guvern ştie că atunci când constrângi economic o activitate de presă, ai constrâns-o şi editorial?, afirmă Teodor Vasiliu, preşedintele PPR Romedia.
Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România, crede că rezolvarea deficitului fondului de pensii prin introducerea CAS-ului pe drepturile de autor şi pe convenţiile civile ar distruge domenii întregi de activitate, printre care şi mass-media. Mai mult, Corâci crede că circa 550.000 de persoane vor fi afectate de introducerea CAS-ului pe drepturile de autor şi convenţiile civile.
Peste 50 de publicaţii şi-au închis porţile şi mai mult de 1.500 de jurnalişti au fost disponibilizaţi până în prezent, a declarat Cristian Godinac.
?Cel puţin 50 de publicaţii se vor închide în următoarele luni dacă Guvernul nu va lua urgent măsuri de sprijinire a industriei de media?, a spus preşedintele FRJ Mediasind, Cristian Godinac.
Godinac crede că alţi peste 4.000 de angajaţi din mass-media vor fi disponibilizaţi. Prin urmare, Mediasind şi Romedia vrea să recurgă la măsuri de protest, precum şi la pichetarea Guvernului. ?Interesul clasei politice este să aibă o presă cuminte şi nu o presă liberă, prentru că altfel nu se explică de ce nu se acordă aceste facilităţi fiscale, fireşti în orice stat democratic?, a declarat Cristian Godinac, pentru Capital.
?Aidan White, secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, a venit în Bucureşti şi a tras un semnal de alarmă, a solicitat guvernului să dea dovadă de responsabilitate şi să sprijine mass-media din România, deoarece ceea ce se întâmplă în România denotă o gravă lipsă de preocupare din partea guvernanţilor asupra libertăţii de exprimare. Ni s-a promis că vor face toate demersurile la Comisia Europeană pentru a sprijini revendicările mass-mediei româneşti?, a mai spus Godinac.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: jurnalisti presa
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close