Antena 3 CNN Economic Biz News Business 40% dintre românii cu credite au dificultăţi în a-şi plăti ratele

40% dintre românii cu credite au dificultăţi în a-şi plăti ratele

40% dintre românii cu credite au dificultăţi în a-şi plăti ratele
05 Iul 2010   •   16:50

Românilor le este din ce în ce mai greu să-şi plătească ratele. Potrivit unui sondajului comandat de Banca Mondială, aproximativ 40% din românii cu credite la bancă au dificultăţi în plata ratelor iar 13% dintre ei au întârzieri. Acelaşi studiu mai arată că, românii nu sunt foarte familiari cu seviciile financiare şi că în perioada următoare gradul de îndatorare "pe caiet" sau de la rude va creşte.

Oficialii Băncii Mondiale susţin că românii au nevoie urgentă de un program de educaţie financiară. Afirmaţia vine ca urmare a unui studiu realizat instituţia bancară potrivit căruia mai mult de jumătate dintre români nu utilizează niciun tip de serviciu financiar. Doar 35% dintre respondenţi sondajului folosesc astfel de servicii iar cele mai utilizate sunt cardurile de debit poliţele de asigurare şi creditele de consum. De asemenea românii mai sunt obişnuiţi cu împrumuturile de la rude sau prieteni şi depozitele bancare.

Totuşi, situaţia se pare că se va schimba în următorii doi ani. Ponderea celor care nu utilizează niciun serviciu financiar ar putea să scadă la aproximativ 10%, iar utilizarea împrumuturilor de la rude sau prieteni să crească aproape la 30% din populaţie. Totodată, gradul de utilizare al creditelor luate "pe caiet" de la magazine se pare că va urca în următorii doi ani de la 5,8% la circa 15%.

În ceea ce priveşte asigurările, studiul Băncii Mondiale arată că utilizarea poliţelor este puternic corelată cu venitul, educaţia, vârsta şi aria de rezidenţă. Aproximativ 27% dintre respondenţi nu au ştiut cum să evalueze asigurările de viaţă sau pentru locuinţe, iar circa 22% au afirmat că nu au nevoie de astfel de poliţe.

 

Românii consideră că viaţa/locuinţa ar trebui asigurată, dar circa 10% nu au încredere că societăţile de asigurări ar respecta termenii contractului, iar peste 31% cred că poliţele sunt prea scumpe.

Pe de altă parte, 12% dintre cei care folosesc servicii financiare, adică 6% din întreaga populaţie, au fost nemulţumiţi de cel puţin unul dintre acestea, dar mai puţin de 2% din consumatorii nemulţumiţi au depus o plângere la autoritatea competentă.

 

Studiul arată că cei mai mulţi consumatori financiari nu îşi cunosc drepturile şi că majoritatea populaţiei nu înţelege riscurile asociate serviciilor financiare.

Antena3

 

×
Subiecte în articol: rate credite
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close