Antena 3 CNN Economic Biz News Business 5 din cele 6 firme interesate să construiască reactoarele de la Cernavodă au confirmat participarea

5 din cele 6 firme interesate să construiască reactoarele de la Cernavodă au confirmat participarea

5 din cele 6 firme interesate să construiască reactoarele de la Cernavodă au confirmat participarea
25 Mar 2008   •   18:43

Până în prezent, cinci din cei şase investitori acceptaţi pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, şi-au confirmat participarea în cadrul proiectului. Răspunsurile aşteptate de la cei şase investitori sunt necesare pentru semnarea acordului de înfiinţare şi de asociere în compania mixtă care va construi şi va opera cele două unităţi nucleare. Cei şase investitori sunt RWE - Germania, ArcelorMittal România, Iberdola ? Spania, CEZ ? Cehia, ENEL ? Italia şi Electrabel ? Belgia. Potrivit surselor apropiate companiei Nuclearelectrica, nicio companie din cele menţionate mai sus nu a anunţat că se va retrage din proiect.

După ce Nuclearelectrica va primi toate răspunsurile investitorilor, compania va prezenta Guvernului raportul comisiei pentru a fi aprobat. Astfel, compania de proiect este estimată să fie înregistrată în mai.

Nuclearelectrica a negociat, încă din decembrie 2007, participaţia fiecărei companii în firma mixtă care va superviza proiectul. Astfel, CEZ a negociat o participaţie de 15% din consorţiul care va începe construirea reactoarelor 3 şi 4, RWE va contribui tot cu 15%, Iberdola cu 10%, iar Electrabel cu 15% din compania de proiect. Potrivit site-ului Euro Online, ArcelorMittal va avea 10% din acţiuni, iar Enel va deţine 15%, în timp ce Nuclearelectrica va măstra o participaţie de 20%.

Proiectul va avea în primă fază un capital de 30 de milioane de euro şi va funcţiona pe durata a 18 luni. După această perioadă urmează stabilirea structurii finale a acţionarului.

Potrivit directorului general Nuclearelectrica, Teodor Chirica, documentele finale pentru înfiinţarea companiei care va construi unităţile 3 şi 4 vor fi semnate între 26 şi 28 martie, urmând ca în aprilie raportul comisiei de negociere cu cele şase companii să fie supus aprobării Guvernului.

Centrala nucleară din România de la Cernavodă, de altfel singura centrală nucleară din România, funcţionează cu două grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. În urma unei investiţii de 2,2 de miliarde de euro, autorităţile intenţionează să construiască până în 2015 alte două reactoare cu puteri similare. Construcţia propriu-zisă va începe în a doua kumătate a anului 2009.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close