Antena 3 CNN Economic Biz News Business 5 miliarde de euro, credit de urgenţă pentru Ungaria de la Banca Centrală Europeană

5 miliarde de euro, credit de urgenţă pentru Ungaria de la Banca Centrală Europeană

5 miliarde de euro, credit de urgenţă pentru Ungaria de la Banca Centrală Europeană
18 Oct 2008   •   10:47

Ungaria, lovită în plin de criza financiară mondială, a primit un credit de urgenţă de cinci miliarde de euro din partea Băncii Centrale Europene. Creditul este fără precedent, deoarece Banca Centrală acţionează, de regulă, doar în zona euro. În ultimele săptămâni, capitalizarea Bursei de la Budapesta a scăzut cu 50%, iar cursul forintului a pierdut 10 procente faţă de euro. Guvernatorul Băncii Centrale a recunoscut că economia Ungariei este vulnerabilă, dar nu riscă totuşi prăbuşirea. În opinia analiştilor, criza de lichidităţi de la Budapesta este generată în primul rând de speculaţii şi de panică.
Previziunile de creştere economică ale Ungariei pentru anul 2009 au scăzut de la 3% la 1,2%, pe fondul înăspririi condiţiilor de creditare şi al scăderii exporturilor către zona euro. Presiunile exercitate de piaţa financiară mondială, au forţat Ungaria să reducă bugetul pe anul 2009. Şi previziunile în ceea ce priveşte inflaţia au scăzut de la 3,9 la 4,3%, peste target-ul de 3% impus de Banca centrală.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: banca centrala europeana zona euro
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close