Antena 3 CNN Economic Biz News Business 5 state au semnat un acord în domeniul petrolier

5 state au semnat un acord în domeniul petrolier

5 state au semnat un acord în domeniul petrolier
11 Oct 2007   •   07:32

Lituania, Polonia, Georgia, Azerbaidjan şi Ucraina au semnat o înţelegere de cooperare în domeniul petrolului. Acordul realizat în prima zi a Summit-ului Energiei de la Vilnius are ca scop principal micşorarea dependenţei de petrolul rusesc. Joi, la summit, va ajunge şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Cele 5 naţiuni reunite la Vilnius au convenit să formeze un consorţiu în domeniul petrolier. Proiectul este de fapt un plan mai vechi de- al ţărilor baltice de a ieşi, pe cât se poate, de sub hegemonia Rusiei. Scopul înţelegerii este ca petrolul din Azerbaidjan să ajungă prin Ucraina, în Polonia şi în alte ţări europene.

?Principalul scop al noului consorţiu "Sarmatia" este să pregătească studiul de fezabilitate pentru sistemul de transport al petrolului din Marea Caspică prin Republica Azerbaidjan, Georgia, Ucraina şi Polonia spre pieţele europene şi internaţionale? a declarat preşedintele azer.

Consorţiul a fost iniţiat de Polonia şi Ucraina, cu intenţia de a scăpa de monopolul rusesc. Acestora li s-a alăturat apoi Lituania, Georgia şi Azerbaidjan. Documentele au fost semnate de guvernele celor cinci ţări, precum şi de companiile implicate în acest proiect.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close