Antena 3 CNN Economic Biz News Business 50% din turismul pe litoral e practicat la negru

50% din turismul pe litoral e practicat la negru

50% din turismul pe litoral e practicat la negru
06 Aug 2007   •   07:30

Turismul pe litoral se desfăşoară şi anul acesta ca în anii trecuţi. Jumătate oficial, cu taxe plătite la stat, iar cealaltă jumătate la particulari. Potrivit ziarului ?Gardianul?, statul este păgubit an de an cu sume uriaşe din cauza proprietarilor care închiriază case sau apartamente pe termen scurt şi nu plătesc impozit. Proprietarii apartamentelor şi vilelor situate în staţiunile de pe litoral sau în zonele dintre acestea şi-au dezvoltat în ultimii ani o adevarată afacere din închirierea pe perioade scurte de timp. Puţini declară, însă, veniturile încasate, aşa încât statul este păgubit an de an cu sume uriaşe.

În vârf de sezon, o cameră într-un apartament la particulari ajunge la 70 sau 80 de lei pe zi, în funcţie de dotări, în vreme ce un apartament cu două camere, modest mobilat, costă minumum 120 lei. Dacă negocierea se face direct cu proprietarul, acesta bagă de multe de foarte multe ori în buzunar întreaga sumă, fara să mai declare nimic la Fisc.

Potrivit datelor statistice ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, preluate de jurnaliştii de la "Gardianul", în cursul anului trecut aproximativ 21.000 de contribuabili s-au înregistrat cu venituri provenind din închirierea bunurilor. Aceştia au declarat venituri din chirii de peste 55 de milioane de lei, impozitul aferent fiind de aproape 9 milioane lei.

Anul acesta, au fost înregistraţi până la această dată 10.600 de contribuabili cu venituri din chirii şi au fost emise peste 15.000 de decizii de impunere. Cu alte cuvinte, doar proprietarii care îşi închiriază pe termen lung locuinţele îşi declară veniturile la Fisc.

În acest week-end, în staţiunile de pe litoralul românesc s-au aflat, oficial, 90.000 de turişti, faţă de 110.000 înregistraţi săptămâna trecută. Se apreciază, însă, ca numărul real a trecut de 200.000, diferenţa fiind reprezentată de turişti cazaţi la negru.

Antena 3

×
Parteneri
Șoferii, avertizați să nu cumpere astfel de anvelope, deși prețul lor este foarte mic
x close