Antena 3 CNN Economic Biz News Business 6,4 miliarde de dolari. Atât câştigă împreună cei mai bine plătiţi directori americani

6,4 miliarde de dolari. Atât câştigă împreună cei mai bine plătiţi directori americani

6,4 miliarde de dolari. Atât câştigă împreună cei mai bine plătiţi directori americani
04 Mai 2008   •   17:53

Forbes a alcătuit un top al celor mai bine plătiţi directori generali. Aceştia fac parte din primele 500 companii americane. Companiile menţionate sunt clasificate în funcţie de un indice compozit format din active, vânzări, profit şi valoarea de piaţă a fiecăreia. Revista americană susţine că directorii generali ai celor mai mari 500 de companii din Statele Unite au câştigat mai mult cu 38 de procente în 2006. În 2007 însă, conducătorii celor mai mari 500 de companii din SUA au obţinut, în total, 6,4 miliarde dolari, cu 15% sub valoarea din 2006, potrivit Forbes.

Reprezentantul celebrei companii Oracle s-a situat pe prima poziţie în topul celor mai bine plătiţi directori, în 2007. Larry J. Ellison a primit un salariu de un milion de dolari, la care s-au adăugat 182 de milioane de dolari din exercitarea unor opţiuni legate de acţiuni.

Pe următoarele locuri în top se situează patru directori generali, care au realizat, de asemenea, cea mai mare parte a câştigurilor din exercitarea opţiunilor legate de acţiunile companiilor. Iată-i în ordine pe următorii directori generali, şi sumele câştigate de aceştia în 2007:

2. Frederic M. Poses, manager la producătorul de instalaţii de aer condiţionat Trane, a câştigat 127 de milioane de dolari
3. Aubrey K. McClendon, de la producătorul de gaze naturale Chesapeake Energy, 117 milioane dolari
4. Angelo R. Mozilo, de la compania de credite ipotecare Countrywide Financial, 103 milioane de dolari
5. Howard D. Schultz, şeful lanţului de cafenele Starbucks, 99 milioane dolari

Jeffrey P. Bezos, directorul general al Amazon, este considerat de Forbes cel mai eficient din acest clasament, având în vedere că, în ultimii şase ani a câştigat doar un milion de dolari anual, în timp ce a reuşit să ofere acţionarilor un câştig de 32%.

La polul opus se află directorul general al Countrywide Financial, Angelo R. Mozilo, care a câştigat în medie anual 66 de milioane de dolari, dar activitatea companiei generat o pierdere de 6% acţionarilor.

Lloyd C Blankfein, directorul general al Goldman Sachs, ocupă poziţia a opta în clasament cu un câştig de 73,72 milioane dolari, iar managerul Cisco Systems, John T Chambers, locul 19, cu 54,77 miliarde dolari.

J. Willard Marriott Jr, managerul general Marriott International, a înregistrat anul trecut venituri de 44 milioane dolari, clasându-se pe locul 31, iar reprezentantul Walt Disney, Robert A. Iger, a câştigat 20,71 milioane dolari, fiind pe poziţia numărul 81.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close