Antena 3 CNN Economic Biz News Business 92 $ barilul de petrol, noul preţ record

92 $ barilul de petrol, noul preţ record

92 $ barilul de petrol, noul preţ record
26 Oct 2007   •   10:41

Preţul petrolului a atins vineri un nou maxim, de 92 dolari pe baril, influenţat de scăderea rezervelor de ţiţei în apropierea sezonului de iarnă şi de tensiunile din Orientul Mijlociu. Cotaţia ţiţeiului a încheiat şedinţa bursieră de joi în urcare cu 3,36 dolari, la 90,46 dolari pe baril. Noul maxim atins se menţine sub nivelul record, ajustat la inflaţie, de 101,7 de dolari pe baril, atins în luna aprilie 1980, la un an după revoluţia iraniană.

Preţul petrolului, care a scăzut la începutul acestei săptămâni pe fondul temerilor cu privire la puterea economiei SUA, a câştigat şase dolari de miercuri, când piaţa a fost bulversată de date care arătau o scădere a stocurilor de petrol ale Statelor Unite cu 5,3 milioane de barili, în loc de o creştere de 800.000 de barili anticipată de analişti.

Creşterea preţului petrolului s-a datorat şi aşteptărilor conform cărora Organizaţia Statelor Exportatorare de Petrol (OPEC) nu va majora cotele de producţie. Membrii OPEC au convenit, la 11 septembrie, să majoreze producţia cu 500.000 de barili pe zi, de la 1 noiembrie, dar preţurile au continuat să crească, în timp ce China, al doilea consumator la nivel mondial, a arătat că nivelul cotaţiilor sunt prea ridicate.

Tensiunile dintre Turcia şi rebelii kurzi din nordul Irakul au susţinut majorarea preţului petrolului, pe fondul amplificării temerilor cu privire la o posibilă întrerupere a livrărilor din Orientul Mijlociu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close