Antena 3 CNN Economic Biz News Business A scăzut perspectiva de rating a României

A scăzut perspectiva de rating a României

A scăzut perspectiva de rating a României
05 Apr 2007   •   16:30

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a scăzut perspectiva ratingului de ţară al României de la ?pozitiv? la ?stabil?, pe fondul tensiunilor politice din acest an. Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti a criticat tensiunile din România, spunând că investitorii sunt îndepărtaţi de certurile politicienilor.

Calificativele în valută au fost confirmate la ?BBB minus? pe termen lung şi ?A-3? pe termen scurt, iar cele în monedă naţională la ?BBB? şi, respectiv, ?A-3?. Analiştii agenţiei spun că reviziurea reflectă lipsa unei clarităţi în orientarea politică, pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, tensiunile multiple, atât în cadrul Executivului, cât şi între Guvern şi Parlament, au fost principala preocupare a autorităţilor. Restructurarea Guvernului cu sprijinul PSD nu este nici ea văzută cu ochi buni de analiştii Standard & Poor's. Agenţia apreciază că stabilizarea situaţiei din mediul politic, alături de apariţia unor semnale clare pentru reducerea riscurilor macroeconomice, ar permite revizuirea perspectivei la ?pozitivă?.

Şi agenţia Moody's avertizează asupra revizurii perspectivei ratingului de ţară al României, de la ?stabilă? la ?negativă?. Acest lucru se va întâmpla însă numai în cazul în care reformele vor fi întârziate semnificativ sau dacă deficitul bugetar va consemna o creştere importantă.

Ministrul român al Finanţelor şi Economiei, Varujan Vosganian, precizează - ca răspuns la decizia Standard and Poor's Rating- că măsura este un rezultat al disputelor politice generate de preşedintele Romaniei şi centrate de către acesta pe crearea unei imagini negative asupra Guvernării şi asupra climatului economic din România.

Antena 3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close