Antena 3 CNN Economic Biz News Business Activele bancare din Europa de Est, încă supraevaluate

Activele bancare din Europa de Est, încă supraevaluate

Activele bancare din Europa de Est, încă supraevaluate
Sursa foto: europa
03 Mar 2010   •   19:12

Procesul de reevaluare în scădere a activelor bancare în ţările din Europa de Est nu a atins, încă, punctul maxim, a declarat, miercuri, şeful diviziei de supraveghere a instituţiilor de credit din cadrul Băncii Centrale a Austriei, Andreas Ittner, citat de Reuters.

Pierderi din împrumuturile acordate în Europa de Est, împreună cu alte presiuni, ca noile cerinţe privind capitalul prevăzute de reglementările Basel 3, ar putea sili băncile austriece să crească respectivul cost al creditului pe piaţa locală, a adăugat acesta.

"Vor urma provocări extraordinare pentru autorităţile de supraveghere şi bănci. Nu am înregistrat vârful reevaluărilor în scădere a împrumuturilor neperformante în Europa de Est", a spus Ittner în timpul unei conferinţe de presă.

Cele mai mari bănci austriece, UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen International, prezente şi pe piaţa românească, sunt şi cei mai mari creditori din zona estică a Europei.

Banca Austriei are şi un rol important de supraveghere pentru întreaga regiune, afectată puternic de criza economică ce a demarat acum un an.

Deşi toate cele trei instituţii financiare s-au majorat masiv, în 2009, reevalurile în scădere a valorii activelor, nu au păstrat ritmul cu avansul împumuturilor neperformante, ducând la temeri ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) că amânarea acestora ar putea încetini recuperarea economică.

Situaţia complexă a creditării în valută din Europa de Est, unde băncile austriece au acordat împrumuturi în euro şi franci elveţieni cu valoare totală de 120 de miliarde de euro, va fi printre primele subiecte abordate de Consiliul European pentru Risc Sistemic, noua autoritate paneuropeană pentru supervizarea sectorului bancar căreia Uniunea Europeană îi pune bazele în această perioadă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Europa de Est analiza
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close