Antena 3 CNN Economic Biz News Business Agricultorii ameninţă cu proteste, dacă Guvernul nu declară starea de necesitate

Agricultorii ameninţă cu proteste, dacă Guvernul nu declară starea de necesitate

Agricultorii ameninţă cu proteste, dacă Guvernul nu declară starea de necesitate
20 Iul 2007   •   20:23

Pagubele produse de secetă depăşesc deja un miliard şi jumătate de euro. Producătorii agricoli ameninţă că vor organiza proteste în Bucureşti, dacă Executivul nu va declara starea de necesitate în agricultură. Agricultorii cer ajutor financiar pentru zonele cele mai afectate de secetă, modificarea legii privind despăgubirile din agricultură, dar şi măsuri concrete pentru combaterea secetei în 2008.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Adrian Rădulescu, spune că Ministerului Agriculturii ar fi dispus să dea doar 500 milioane lei despăgubiri celor care şi-au asigurat culturile. Sindicaliştii din industria alimentară avertizează că, din cauză secetei, preţurile tuturor produselor alimentare vor creşte de la toamnă cu aproape 35 %.

Deja, producătorii agricoli au scumpit legumele şi fructele vândute în pieţe. Numai în ultimele trei săptămâni preţul grâului a crescut cu 25 %. Iar până la recolta următoare preţul tonei de grâu ar putea ajunge la 240 de euro. Până la 20 iunie, 1,6 milioane de hectare de culturi au fost afectate de secetă, adică 60 % din culturile de grâu, orz, orzoaică şi rapiţă semănate în toamnă.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close