Antena 3 CNN Economic Biz News Business Agricultorii vând grâul la subpreţ din lipsa spaţiilor de stocare

Agricultorii vând grâul la subpreţ din lipsa spaţiilor de stocare

Agricultorii vând grâul la subpreţ din lipsa spaţiilor de stocare
16 Iul 2008   •   09:53

Producătorii agricoli autohtoni sunt nevoiţi să-şi vânda grâul la subpreţ, în lipsa spaţiilor de stocare pentru cereale, care ar trebui să fie asigurate de stat. Din această cauză, fermierul autohton încaseaza doar 46, cel mult 50 de bani, pentru un kilogram de grâu, care în mod normal ar trebui să se vânda la un preţ cuprins între 70 şi 75 de bani, scriu jurnaliştii de la "Gardianul".

Micii producători de grâu susţin că statul preferă să cumpere grâul la subpreţ pentru că rezerva naţională poate fi completată în fiecare an la un preţ cât mai mic.

Situaţia este complet diferită în cazul marilor producători care au spaţii de depozitare. Aceştia îşi permit sa vândă grâul la preţul pieţei europene, respectiv la 70-80 de bani.

Numeroşi speculanţi profită de deficienţele sistemului agricol în ceea ce priveşte deficitul de spaţii de stocare a grâului. De vină pentru această situaţie, spun producătorii, este şi Ministerul Agriculturii, care nu oferă suficiente pârghii pentru a facilita asocierea între agricultori.

Micii producători care deţin câte 150-200 de hectare, dar nu şi spaţii de depozitare sunt nevoiţi să vândă speculanţilor la subpreţ. Numai în acest an aproape 4 milioane 500 de tone de grâu au fost cumpărate "la negru" de la agricultori şi revândute, apoi, prin 3-4 firme, până au ajuns la preţul la 70 -80 de bani. Producţia de grâu pe ţară este estimată, pentru acest an, la 7 milioane de tone.

Antena3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close