Producătorii
agricoli autohtoni sunt nevoiţi să-şi vânda grâul la
subpreţ, în lipsa spaţiilor de stocare pentru cereale, care
ar trebui să fie asigurate de stat. Din această cauză, fermierul
autohton încaseaza doar 46, cel mult 50 de bani, pentru un
kilogram de grâu, care în mod normal ar trebui să se
vânda la un preţ cuprins între 70 şi 75 de bani, scriu
jurnaliştii de la "Gardianul".
Micii
producători de grâu susţin că statul preferă să cumpere
grâul la subpreţ pentru că rezerva naţională poate fi
completată în fiecare an la un preţ cât mai mic.
Situaţia
este complet diferită în cazul marilor producători care au
spaţii de depozitare. Aceştia îşi permit sa vândă
grâul la preţul pieţei europene, respectiv la 70-80 de bani.
Numeroşi
speculanţi profită de deficienţele sistemului agricol în
ceea ce priveşte deficitul de spaţii de stocare a grâului. De
vină pentru această situaţie, spun producătorii, este şi
Ministerul Agriculturii, care nu oferă suficiente pârghii
pentru a facilita asocierea între agricultori.
Micii
producători care deţin câte 150-200 de hectare, dar nu şi
spaţii de depozitare sunt nevoiţi să vândă speculanţilor
la subpreţ. Numai în acest an aproape 4 milioane 500 de tone
de grâu au fost cumpărate "la negru" de la
agricultori şi revândute, apoi, prin 3-4 firme, până au
ajuns la preţul la 70 -80 de bani. Producţia de grâu pe ţară
este estimată, pentru acest an, la 7 milioane de tone.
Antena3