Antena 3 CNN Economic Biz News Business Ai firmă în România? Plăteşti de TREI ori mai multe taxe şi contribuţii faţă de ţările din UE. Suntem pe aceeaşi poziţie ca cei din BOTSWANA

Ai firmă în România? Plăteşti de TREI ori mai multe taxe şi contribuţii faţă de ţările din UE. Suntem pe aceeaşi poziţie ca cei din BOTSWANA

Ai firmă în România? Plăteşti de TREI ori mai multe taxe şi contribuţii faţă de ţările din UE. Suntem pe aceeaşi poziţie ca cei din BOTSWANA
de O.P.    |    21 Noi 2013   •   06:11

O firmă din România face în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor.  Asta înseamnă de trei ori mai multe faţă de media Uniunii Euroepene. Pentru asta fiecare patron pierde 200 de ore anual, iar cea mai mare parte din povara fiscală este distribuită pe muncă.

Birocraţia din România îi obligă pe afacerişti să piardă mai mult timp în faţa ghişeelor sau completând formulare fiscale ca oamenii de afaceri din lumea a treia. Astfel, sistemul fiscal este mai greoi ca cel din Botswana, Bangladesh sau Afganistan. Ţara noastră se află pe poziţia 134 într-un clasament realizat de către Banca Mondială.

Totuşi, România, şi-a îmbunătăţit poziţia în clasament in acest an reducând numărul orelor pentru conformarea cu legislaţia fiscală la 200 pe an şi astfel a urcat două poziţii în clasament, faţă de topul realizat anul trecut.

La acest capitol suntem pe locul trei printre ţările cel mai bine clasate din Europa Centrală şi de Est după Estonia şi Lituania, dar mult înaintea vecinilor noştri maghiari, unde operaţiunea durează 277 de ore. Bulgarii pierd peste 450 de ore pe an.

La  nivelul Uniunii Europene numărul mediu de taxe pentru firme este de 13, adică de 3 ori mai puţine decât in România, unde avem 39. 

Totodată, rata totală de taxare a profitului companiilor din România este de 42,9%, potrivit studiului, faţă de 41,1% la nivelul UE.

×
Subiecte în articol: taxe
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close