Antena 3 CNN Economic Biz News Business Alertă mondială, din cauza preţului ridicat al petrolului. G8 cere creşterea urgentă a producţiei

Alertă mondială, din cauza preţului ridicat al petrolului. G8 cere creşterea urgentă a producţiei

Alertă mondială, din cauza preţului ridicat al petrolului. G8 cere creşterea urgentă a producţiei
09 Iun 2008   •   09:02

Preţul ridicat al petorlului a determinat ţările din Grupul celor Opt (G8), dar şi principalii consumatori China, India şi Coreea de Sud să ceară creşterea urgentă a producţiei. Cu toate acestea, statele din OPEC refuză să ia în discuţie propunerea. Miniştrii energiei au semnat, duminică o declaraţie comună în acest sens, cu ocazia reuniunii din Japonia. Oficialii atrag atenţia asupra necesităţii urgente de a creşte investiţiile în producţia din ţările noastre.

"Facem un apel şi la celelalte ţări productoare de petrol să crească producţia pentru a face faţă aprovizionarii pieţelor şi a răspunde la creşterea cererii de petrol pe piaţa mondială", se arată în comunicat.

Preţul barilului de petrol, care a crescut de cinci ori din 2003, a atins un nou record de 139 de dolari. Analiştii susţin, însă, că situaţia se va înrăutăţi şi că preţul barilului de petrol ar putea atinge 150 de dolari în luna iulie.

De cealaltă parte, statele din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol nu şi-au manifestat intenţia de a se reuni ca să discute despre scumpire. Oficialii OPEC au pus creşterea preţului la petrol pe seama unor factori ce nu pot fi controlaţi de Organizaţie, precum disputa nucleară din Iran, speculaţiile şi deprecierea dolarului american.

Antena3

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close